Wykonanie
46 Flares Twitter 0 Facebook 46 46 46 46 Flares ×Warszawa zaskoczyła mnie dziś piękną
słoneczną pogodą. Słońceoślepiło mnie tuż po 7 rano jaskrawym blaskiem, a przyjemne ciepło uroczomusnęło mi twarz (mam taki zwyczaj, że zawsze rano zerkam na patio,aby ustalić strategięodzieżową i dzienny środek transportu).Uśmiechnęłam się do siebie i pomyślałam, że dziś wybiorę się dopracy rowerem, w końcu 8 km (podwojone, wracać również
będę moim dwukołowcem)to nie byle jaka porcja ruchu. Zabrałam więc ze sobą do pracy ekwiwalent żywieniowy w postaci buraczanej sałatki w lunch boxie,
kefiru, mieszanki
otrąb i
żurawiny atakże zielonego
ogórka, nomen omen, węża, choć Ewą nie jestem.
Jak widzicie od jakiegoś czasu, do zmiany nawyków żywieniowych motywujeDieta OXY , jej sprytnie zaplanowane jadłospisy i listy zakupów pomagają w organizacji żywieniowego
planu dnia.Dziś na śniadanie zjadłam
orzechową owsiankę, która syci na długie godziny. Uważam, że
banany i
orzechy to wspaniałe połączenie,które nie dość, że świetnie razem smakują to dodatkowo zawierają cenne dla organizmutłuszcze,
białka, błonnik i witaminy, dzięki którym włosy, paznokcie i skóra są mocniejsze i zdrowsze (ostatnio jem ich więcej i widzępoprawę, ale o tym napiszę Wam jeszcze w przyszłości). Ostatnimi czasy wstaję bardzo wcześnie więc wymyśliłam, że
będę przygotowywała sobie mieszanki
orzechowe.To funkcjonalne rozwiązanie aby jeść różnorodnie i nie
mieć w szafkach bałaganu:pojemniki lub opakowania, które trzeba po kolei, mozolnie otwierać,gdy jest się piekielnie głodnym, nie motywują do utrzymywania porządku,a co za tym idzie ma się wrażenie, że ktoś nam codziennie grzebie wszafkach, a ja jako urodzona zrzęda uwielbiam zarzucać domownikom, że to oni powodują mój własny, osobisty ambaras naścienny.
Owsianka mocno orzechowa:1 porcja:4 łyżki
płatków owsianych250 ml
wody1 łyżka
masła orzechowego1 mały
banan ( 130 g)1 łyżeczka bio
rodzynek4 połówki
orzechów włoskich5
orzechów nerkowca1
orzech brazylijskiPrzygotowanie:
Płatki zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy
masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Owsiankę przelewamy do miseczki, na wierzchu układamy pokrojonego w plastry
banana, a na nim posiekane
orzechy i
rodzynki.Wspominałam Wam już, że gotowanie może być niezwykle funkcjonalne, korzystając z listy zakupów Diety OXY łatwo przewidzieć i zaplanować zakupy na cały tydzień.Jeśli jesteście zapracowani lista zakupów to coś dla Was, poza niąwarto sprawić sobie kilka pojemników
śniadaniowych, np. takich jak mój, z klipsami. Dziś w moim pojemniku
śniadaniowym znajdziecie, wspaniałą buraczaną
sałatkę.
Botwinka pomaga w procesach krwiotwórczych, dostarcza nam żelaza,błonnika czym sprawia, że jesteśmy zdrowi i czujemy się lżej.Pamiętajcie, że można jeść ją w całości.
Sałatka z
buraków,
fety i liści botwiny z
orzechami brazylijskimi i
suszonym pomidoremSkładniki:1 porcja1 duży
burak, ugotowany lub upieczony6-7 liści botwiny30 g
ryżu brązowego, ważonego na sucho, później ugotowanego1 suszony
pomidor10
oliwek zielonych50 g
sera fera o obniżonej zwartości tłuszczu2
orzechy brazylijskiesok z 1/2
cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie
Ryż ułożyć w pojemniku.Obok
ryżu ułożyć umyte liście botwiny, kawałki
sera,
oliwki, pokrojonego w paski
pomidora i posiekane
orzechy. Na
sałatce umieścić
buraczki. Skropić
sokiem z cytryny, doprawić.
Sałata najlepsza jest po kilku godzinach leżakowania w lodówce, warzywa i
ryż przechodzą aromatami i dodatek tłuszczu w postaci sosu staje się zbędny.Smacznego, bardzo polecamZa moment wracam do domu, piszę do Was jeszcze z miastai taka oto czeka mnie kolacja:
Jak widzicie odchudzanie jest łatwe i przyjemne, co więcej jeżeli chcecie być zdrowsi wystarczy wybierać nieprzetworzone produkty i cieszyć się chwilą, szczery uśmiech będzie ogromnym krokiem do lepszego, zdrowszego jutra.Ja zacznę je z Dietą OXY,a Wy ?Powiązane notki:
Sałatka z
serem Lazur i
nerkowcamiSałatka letnia z
gruszką wg dr Ornisha