ßßß


Opis : Z ową sałatką nastąpił mój "pierwszy raz" z rukolą i od tamtej pory próbując różnych przepisów, ta właśnie sałatka stała się moją ulubioną i jak na razie niezastąpioną sałatką, w której skład wchodzi rukola. Jest wyjątkowo lekka, zdrowa i możemy bez wyrzutów sumienia jeść ją garściami (ja tak przynajmniej robię). Połączenie bogatego smaku goryczy rukoli, słodyczy buraka, słoności fety i kwasowości pomidorka dostarcza nam wszystkich smaków w sałatce. Nie ma potrzeby stosować żadnych sosów sałatkowych, jedynie pieprz i sól, co również nie jest koniecznością. Ciekawe czy Wam również tak zasmakuje jak mi :)Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis dostałam od koleżanki i lekko zmodyfikowałam (w oryginale zamiast rukoli jest zielona sałata)Ilość : ok. 1 , 3 lSkładniki :80 g rukoli125 g sera feta200 g pomidorków koktajlowych250 g ugotowanych burakówsól i pieprz (opcjonalnie)Przygotowanie :Do miski, w której będziemy mieszać sałatkę, włożyć rukolę.Dodać pokrojoną w kostkę fetę.Dodać pokrojone w połówki lub ćwiartki pomidory koktajlowe (w zależności od ich wielkości).Wszystko delikatnie wymieszać.Do miski, w której będziemy podawać sałatkę, wyłożyć garść/warstwę sałatki.Posypać warstwą pokrojonych w kostkę buraków.Wyłożyć następną garść/warstwę sałatki itd. (dzięki układaniu na przemian sałatki i buraków, unikniemy pofarbowania fety na czerwono przy wymieszaniu wszystkich składników razem; natomiast gdy nie przeszkadza nam pofarbowana feta w salaterce, możemy wszystkie składniki wymieszać razem bez układania warstw).Podawać.Na talerzu można przyprawić solą i pieprzem (ja tego nie robię, ponieważ nie widzę potrzeby).