ßßß

Ciasto:blaszka 25 x 45 cm500 g mąki razowej250 ml mleka4 jajka „m”130 g brązowego cukru80 g drożdży60 g masła40 ml oleju400 g oczyszczonych truskawek400 g pokrojonego w kostkę obranego rabarbaru200 g wydrylowanych czereśni( 1 kg dowolnych owoców )*kruszonka:50 g masła60 g mąki60 g cukru1/4 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Drodże rozpuścić w połowie podgrzanego do 36 stopni mleka.Dodać 3 łyżki cukru i 100 g mąki.Odstawić na 10 minut.Masło stopić dodać olej, cukier i resztę mleka. Cukier rozpuścić.Do zaczynu dodać mąkę, i jajka. Zacząć wyrabiać ciasto, po czym dodać mieszankę maślaną.Wyrabiać, najlepiej drewnianą łyżką przez 5 minut. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.Po tym czasie na wierzchu ułożyć owoce.Z podanych składników wyrobić kruszonkę, posypać wierzch ciasta.Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ciasto przez 45 minut.Wystudzić. Podawać.
smacznego!Powiązane notki:Kruche ciasto pieczone z budyniem i owocami sezonowymiDrożdżówka (ciasto drożdżowe) z miodem i śliwkamiCiasto drożdżowe – drożdzówka z dynią, rodzynkami i jabłkami pod kruszonką dla dzieciWielka drożdżówka ( ciasto drożdżowe ) z truskawkami i kruszonkąMaślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami