ßßß Cookit - przepis na Falafel z kokosem

Falafel z kokosem

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Przepisów na falafel można znaleźć całą masę. Według mnie falafel powinien być chrupiący, niewielkiej wielkości i najlepiej podany z hummusem. Poza tym służą mu wyjątkowo orientalne przyprawy – takie jak kurkuma, chilli, kolendra, cynamon, kumin i wiórki kokosowe. Chrupkość to polski synonim falafela. Zróbcie go i zasmakujcie w daniach orientalnych bez wychodzenia z domu.
Składniki:
400 g suchej cieciorki
1 pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
1/2 łyżeczki kuminu
sól
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Cieciorkę zalać wodą, odstawić na 24h. Po czym odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać drobno ciekany czosnek, chili, kolendrę i cebulę oraz połowę wiórków kokosowych. Doprawić. Dodać odrobinę wody – tyle aby masa dawała się formować. Uformować kuleczki i obtoczyć je w reszcie wiórków.
Rozgrzać olej i w gorącym, odrobina masy wrzucona na olej powinna od razu wypłynąć na wierzch skwiercząc. Smażyć po minucie z każdej strony, złote osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z hummusem.
Powiązane notki:
Czosnkowe kotlety mielone z łopatki
Ciecierzyca z chilli w domowym mleku kokosowym
Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym
Hummus z pomidorami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/04/22/3952