Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Przepisów na falafel można znaleźć całą masę. Według mnie falafel powinien być chrupiący, niewielkiej wielkości i najlepiej podany z hummusem. Poza tym służą mu wyjątkowo orientalne
przyprawy – takie jak
kurkuma,
chilli,
kolendra,
cynamon, kumin i
wiórki kokosowe. Chrupkość to polski synonim falafela. Zróbcie go i zasmakujcie w daniach orientalnych bez wychodzenia z domu.

Składniki:400 g suchej
cieciorki1 pęczek
kolendry2 ząbki
czosnku1 mała
cebula1
chili1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu w ziarnach1/2 łyżeczki kuminu
sól100 g
wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Cieciorkę zalać
wodą, odstawić na 24h. Po czym odcedzić i zmielić w maszynce do
mielenia mięsa. Dodać drobno ciekany
czosnek,
chili,
kolendrę i
cebulę oraz połowę
wiórków kokosowych. Doprawić. Dodać odrobinę
wody – tyle aby masa dawała się formować. Uformować kuleczki i obtoczyć je w reszcie wiórków.Rozgrzać
olej i w gorącym, odrobina masy wrzucona na
olej powinna od razu wypłynąć na wierzch skwiercząc. Smażyć po minucie z każdej strony, złote osączyć na papierowym ręczniku.Podawać z hummusem.Powiązane notki:
Czosnkowe kotlety mielone z
łopatkiCiecierzyca z
chilli w domowym
mleku kokosowymCzosnkowe klopsiki w sosie
koperkowymCurry z
kurczaka z
mlekiem kokosowymHummus z
pomidorami