ßßß Cookit - przepis na Farsz szpinakowy:

Farsz szpinakowy:

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dziś kolejny odcinek cyklu „Obiad za dychę”. Dziś wegetariańsko – choć zaręczam, że już za tydzień miłośnicy mięsa znajdą tutaj coś dla siebie, pyszny szpinakowy farsz z masą czosnku i pyszną cebulką. I znikł mit szpinaku, którego nie da się zupełnie przełknąć – ten jest przepyszny!
450 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 spora cebula
30 g masła lub oleju
50g kremowego serka: mascarpone, topionego, brie lub fety
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
1 szklanka ulubionej mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody, najlepiej gazowanej
3 jajka
sól
20-30 g stopionego masła lub oleju
Przygotowanie:
Szpinak – liście lub rozdrobniony – przekładamy na drobne sito i przelewamy ciepłą wodą. Odstawiamy.
Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie zabieramy się za szpinak.
Czosnek i cebulę siekamy.
Roztapiamy masło. Na rozgrzane dodajemy cebulę i czosnek. Solimy i przesmażamy.
Dodajemy osączony na sicie szpinak i smażymy 3-4 minuty.
Po przesmażeniu dodajemy serek i wyłączamy farsz.
Smażymy naleśniki, faszerujemy i zwijamy w koperty.
Najlepsze są z majonezem zmiksowanym z listakmi bazyli!!
Powiązane notki:
Pyszna cukinia ze szpinakiem w kremowym serowym sosie
Obiad za dychę (10 zł) : Kopytka z sosem
Tarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )
Kulebiak ze szpinakiem i łososiem – prosty przepis
5 POMYSŁÓW NA szpinak – przepisy ze świeżego i mrożonego szpinaku
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/03/30/obiad-za-dyche-10zl-nalesniki-ze-szpinakiem