0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dziś kolejny odcinek cyklu „Obiad za dychę”. Dziś wegetariańsko – choć zaręczam, że już za tydzień miłośnicy mięsa znajdą tutaj coś dla siebie, pyszny szpinakowy farsz z masą czosnku i pyszną cebulką. I znikł mit szpinaku, którego nie da się zupełnie przełknąć – ten jest przepyszny!450 g mrożonego szpinaku3 ząbki czosnku1 spora cebula30 g masła lub oleju50g kremowego serka: mascarpone, topionego, brie lub fetysól i pieprz do smakuCiasto:1 szklanka ulubionej mąki1 szklanka mleka1 szklanka wody, najlepiej gazowanej3 jajkasól20-30 g stopionego masła lub olejuPrzygotowanie:Szpinak – liście lub rozdrobniony – przekładamy na drobne sito i przelewamy ciepłą wodą. Odstawiamy.Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie zabieramy się za szpinak.Czosnek i cebulę siekamy.Roztapiamy masło. Na rozgrzane dodajemy cebulę i czosnek. Solimy i przesmażamy.Dodajemy osączony na sicie szpinak i smażymy 3-4 minuty.Po przesmażeniu dodajemy serek i wyłączamy farsz.Smażymy naleśniki, faszerujemy i zwijamy w koperty.Najlepsze są z majonezem zmiksowanym z listakmi bazyli!!Powiązane notki:Pyszna cukinia ze szpinakiem w kremowym serowym sosieObiad za dychę (10 zł) : Kopytka z sosemTarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )Kulebiak ze szpinakiem i łososiem – prosty przepis5 POMYSŁÓW NA szpinak – przepisy ze świeżego i mrożonego szpinaku