ßßß
pyszne z dżemem malinowym
Składniki:8 dużych drożdżówek:zaczyn:3/4 szklanki mleka25 g drożdży1 łyżka cukru1 łyżka mąkiciasto:1 3/4 szklanki mąki tortowej1 szklanka płatków owsianych2 jajka4 łyżki cukru50 ml oleju1 łyżka cukru z waniliądodatkowo:nadzienie: dżem , czekolada etc.gruby cukier do posypania
Przygotowanie:Zaczyn: Mleko podgrzewamy do ok.40 stopni. Dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w cieple, pod przykryciem do wyrośnięcia, na 10-15 minut.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, płatki, cukry, jajko i żółtko. Wyrabiamy ciasto, do połączenia się składników.Gdy się połączą dolewamy olej ( lub stopione masło) i wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut.Odstawiamy na 1 hm, pod przykryciem, w ciepłym miejscu.Po tym czasie z ciasta robimy kulę, spłaszczamy i dzielimy na 8 części( jak tort, pizzę) z każdej formujemy okrągłe placki, nadziewamy je, sklejając placki i formując kulki.Bułeczki smarujemy białkiem, posypujemy cukrem lub kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 210 stopni, z wiatrakiem, góra dół. Wkładamy bułeczki gdy osiągnie temp.100 stopni, timer włączamy na 15 minut.Jak już wspominałam nie retuszuję zdjęć swoich wypieków i potraw, a te dzisiejsze są efektem pięknego słońca. Wiosna , moi drodzy!
Smakują
Powiązane notki:Drożdżowe puszyste bułeczki z kajmakiemSzybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernikSzybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym