ßßß Cookit - przepis na Pyszne i proste owsiane Bułeczki Drożdżowe z dżemem

Pyszne i proste owsiane Bułeczki Drożdżowe z dżemem

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Ja jestem prawdziwą maniaczką wypieków, stwierdzam, że zbyt długo bez pieczenia nie wytrzymuję. Dziś, a właściwie wczoraj , w niedzielę , postanowiłam upiec drożdżówki. Mój syn zna już całkiem sporo wyrazów, a w czołówce znajduje się uwielbiane przeze mnie słowo ” Buła” . Tak to już rzekomo jest, niedaleko pada jabłko od jabłoni. Zabraliśmy się więc za wyrabianie ciasta, Fabian oczywiście zgniatał kulki na placki , po czym układał na nim kawałki czekolady, nie ma co mój prawie dwuletni syn to urodzony kucharz. Co do samych drożdżówek są leciutkie, pulchne i wilgotne, nie lubię suchych ciast. Możecie je nadziać tym co akurat macie pod ręką, serem, jabłkami z cynamonem etc. Wierzch zamiast cukru może ozdobić maślana kruszonka lub lukier, czego tylko dusza zapragnie.
pyszne z dżemem malinowym
Składniki:
8 dużych drożdżówek:
zaczyn:
3/4 szklanki mleka
25 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
ciasto:
1 3/4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych
2 jajka
4 łyżki cukru
50 ml oleju
1 łyżka cukru z wanilią
dodatkowo:
nadzienie: dżem , czekolada etc.
gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: Mleko podgrzewamy do ok.40 stopni. Dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w cieple, pod przykryciem do wyrośnięcia, na 10-15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, płatki, cukry, jajko i żółtko. Wyrabiamy ciasto, do połączenia się składników.
Gdy się połączą dolewamy olej ( lub stopione masło) i wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut.
Odstawiamy na 1 hm, pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
Po tym czasie z ciasta robimy kulę, spłaszczamy i dzielimy na 8 części( jak tort, pizzę) z każdej formujemy okrągłe placki, nadziewamy je, sklejając placki i formując kulki.
Bułeczki smarujemy białkiem, posypujemy cukrem lub kruszonką.
Piekarnik nastawiamy na 210 stopni, z wiatrakiem, góra dół. Wkładamy bułeczki gdy osiągnie temp.100 stopni, timer włączamy na 15 minut.
Jak już wspominałam nie retuszuję zdjęć swoich wypieków i potraw, a te dzisiejsze są efektem pięknego słońca. Wiosna , moi drodzy!
Smakują
Powiązane notki:
Drożdżowe puszyste bułeczki z kajmakiem
Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik
Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/03/31/pyszne-i-proste-owsiane-buleczki-drozdzowe-z-dzemem