Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Ja jestem prawdziwą maniaczką wypieków, stwierdzam, że zbyt długo bez pieczenia nie wytrzymuję. Dziś, a właściwie wczoraj , w niedzielę , postanowiłam upiec drożdżówki. Mój syn zna już całkiem sporo wyrazów, a w czołówce znajduje się uwielbiane przeze mnie słowo ” Buła” . Tak to już rzekomo jest, niedaleko pada
jabłko od jabłoni. Zabraliśmy się więc za wyrabianie ciasta, Fabian oczywiście zgniatał kulki na placki , po czym układał na nim kawałki
czekolady, nie ma co mój prawie dwuletni syn to urodzony kucharz. Co do samych drożdżówek są leciutkie, pulchne i wilgotne, nie lubię suchych ciast. Możecie je nadziać tym co akurat macie pod ręką,
serem,
jabłkami z
cynamonem etc. Wierzch zamiast
cukru może ozdobić
maślana kruszonka lub
lukier, czego tylko dusza zapragnie.
pyszne z
dżemem malinowymSkładniki:8 dużych drożdżówek:zaczyn:3/4 szklanki
mleka25 g
drożdży1 łyżka
cukru1 łyżka
mąkiciasto:1 3/4 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
płatków owsianych2
jajka4 łyżki
cukru50 ml
oleju1 łyżka
cukru z
waniliądodatkowo:nadzienie:
dżem ,
czekolada etc.gruby
cukier do posypania
Przygotowanie:Zaczyn:
Mleko podgrzewamy do ok.40 stopni. Dodajemy
drożdże,
cukier i
mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w cieple, pod przykryciem do wyrośnięcia, na 10-15 minut.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy
mąkę,
płatki,
cukry,
jajko i
żółtko. Wyrabiamy ciasto, do połączenia się składników.Gdy się połączą dolewamy
olej ( lub stopione
masło) i wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut.Odstawiamy na 1 hm, pod przykryciem, w ciepłym miejscu.Po tym czasie z ciasta robimy kulę, spłaszczamy i dzielimy na 8 części( jak tort, pizzę) z każdej formujemy okrągłe placki, nadziewamy je, sklejając placki i formując kulki.Bułeczki smarujemy
białkiem, posypujemy
cukrem lub kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 210 stopni, z wiatrakiem, góra dół. Wkładamy bułeczki gdy osiągnie temp.100 stopni, timer włączamy na 15 minut.Jak już wspominałam nie retuszuję zdjęć swoich wypieków i potraw, a te dzisiejsze są efektem pięknego słońca. Wiosna , moi
drodzy!
Smakują
Powiązane notki:
Drożdżowe puszyste bułeczki z
kajmakiemSzybkie Bułeczki na proszku
razowe z melasą i
rodzynkami – jak piernikSzybkie Bułeczki
czekoladowe z
żurawiną i sosem kajmakowym