ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Pora trochę ponadrabiać zaległości blogowe. Ostatnio mieliśmy urlop, do tego dołączyła wymiana komputera i zdj ecia czekaja na opisy potraw. Postaram się jak najszybciej wszystko pozamieszczać.
Na pierwszy ogień idą racuchy drożdżowe, które u nas pojawiły się pewnego dnia po wyczerpującej wizycie w ZOO.
Składniki: 25 dag mąki, 1,5 dag drożdży, 5 dag tłuszczu do ciasta, 1/4 l mleka, 2 jajka, 5 dag cukru, olej do smażenia.
Przygotowanie: Mąkę przesiać. Drożdże, 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki mleka (ciepłego) zmieszać i pozostawić chwilę, aż się ruszy, a potem wlać do mąki. Dodać utarte z cukrem jajka, resztę mleka i ostudzony stopiony tłuszcz. Wybijamy łyżką, aż pokażą się pęcherzyki. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na oleju. Można podawać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym lub same bez dodatków.
Źródło:http://kuchnia-w.blogspot.com/2013/09/racuchy-drozdzowe.html