Wykonanie
Pora trochę ponadrabiać zaległości blogowe. Ostatnio mieliśmy urlop, do tego dołączyła wymiana komputera i zdj ecia czekaja na opisy potraw. Postaram się jak najszybciej wszystko pozamieszczać.Na pierwszy ogień idą racuchy
drożdżowe, które u nas pojawiły się pewnego dnia po wyczerpującej wizycie w ZOO.Składniki: 25 dag
mąki, 1,5 dag
drożdży, 5 dag tłuszczu do ciasta, 1/4 l
mleka, 2
jajka, 5 dag
cukru,
olej do smażenia.Przygotowanie:
Mąkę przesiać.
Drożdże, 1/2 łyżeczki
cukru i 1/2 szklanki
mleka (ciepłego) zmieszać i pozostawić chwilę, aż się ruszy, a
potem wlać do
mąki. Dodać utarte z
cukrem jajka, resztę
mleka i ostudzony stopiony tłuszcz. Wybijamy łyżką, aż pokażą się pęcherzyki. Ciasto ma
mieć konsystencję
śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na
oleju. Można podawać z
cukrem pudrem,
dżemem,
syropem klonowym lub same bez dodatków.