Wykonanie
Dla wielu osób
ciasto drożdżowe jest trudne i nigdy go nie robią. Ja osobiście doskonale to rozumiem bo pamiętam swoje pierwsze
bułki, na których prawie połamałam zęby. Niektórzy popełniają ten błąd i gdy ciasto jest odrobinę rzadkie, dosypują
mąki podczas gdy trzeba go wyrabiać. Ja uwielbiam długo wyrabiane i kilkakrotnie składane
ciasta drożdżowe gdyż, jak już kiedyś
pisałam, są dla mnie niczym terapia, pozwalają mi wyładować nadmiar energii (lub nerwów). Jednak dzisiaj mam przepis dla tych osób, które boją się
drożdżowego. Ciasto przy którym jest 5 min roboty. Wystarczy zmieszać składniki i zostawić je na noc a rano dodać
mąkę i zapakować do piekarnika. To ciasto naprawdę się udaje. Bardzo polecam.
Źródło: Ewa WachowiczSkładniki:6
jajek1 1/2 szklanki
cukru1 1/2 szklanki
oleju2 szklanki letniego
mleka10 dag
drożdży1 kg
mąkiopcjonalnie skórka starta z 1
pomarańczy lub 4 łyżki ekstraktu
waniliowegoJajka wymieszać z
cukrem. Do miski wlać
olej,
mleko, skórkę lub ekstrakt. Na wierzch pokruszyć
drożdże. Zostawić to wszystko na noc. Po godzinie już czuć jak
drożdże pracują. Następnego dnia rano przesiać
mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto jest rzadkie. Przelać je do przygotowanych keksówek i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40-50 min.Ciasto można obłożyć
owocami i posypać np. kruszonką.Smacznego:)