Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Właśnie skończyliśmy remont małego pokoju, który będzie teraz
kącikiem Naszego synka. Większość z prac wykonał mój K. , z niewielką pomocą moją oraz swojego brata. Na pewno pokażę go Wam na zdjęciach, bo synek dziś i wczoraj szamał śniadanie przy swoim stoliczku. Na parapetówkę upiekłam kruchy makowiec, miałam tak wielką ochotę na makowiec, niestety u nas w domu nie przepadają za
ciastem drożdżowym ( no chyba, że w formie bułeczek , możecie je zobaczyć w przepisie z wczoraj ) więc zrobiłam kruche maślane ciasto , koniecznie użyjcie do niego
masła, przy tak krótkiej liście składników ważna jest ich jakość. Ciasto wieńczy orzechowa
beza, prawdziwe cudo.
Składnikiblacha 25×40 cmciasto:500 g
mąki typ 5005
żółtek250 g
masła125 g
cukru pudruwanilia w dowolnej formieszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:850-900 g masy makowej z
bakaliamibeza:5
białeksól50 g mielonych
orzechów włoskich lub lakowych5 łyżek
cukru kryształu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z
cukrem pudrem, proszkiem i
solą. Dodać pokrojone zimne
masło, rozdrobnić nożem lub rękami, wbić
żółtka dodać aromat ( u mnie
cukier z
wanilią 2 łyżki) wyrobić jednolite ciasto, ewentualnie dodając 2-3 łyżki gęstej
śmietany. Schładzać 1 h.
Białka odłożyć do lodówki.Gdy ciasto się schłodzi,
białka ubić z
solą, gdy będą błyszczące wmiksować
cukier. Na końcu wymieszać z
orzechami.1/2 ciasta wylepić blaszkę z papierem do pieczenia, nałożyć masę
makową a na nią
bezę, resztę ciasta zetrzeć na wierzch.Piec 30 minut w 180 stopniach.Powiązane notki:Sernik kajmakowy na
kakaowym kruchym cieścieWieniec
drożdżowy z masą
makową ( makowiec)Jabłecznik na kruchym
waniliowym cieścieTradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z
BeząMakowiec Ucierany na
Biszkopcie – przepis krok po kroku