ßßß Cookit - przepis na Zdrowe razowe bułeczki bakaliowe bez cukru

Zdrowe razowe bułeczki bakaliowe bez cukru

Wykonanie

14 Flares Twitter 0 Facebook 14 14 14 14 Flares ×
Przedwczoraj otrzymałam paczkę z bakaliami Kresto i olejem Rapso od – Świadomego odżywiania, od razu postanowiłam upiec coś słodkiego. Myślę, że w moich przepisach widać, że właśnie tą zasadą kieruję się w mojej kuchni. Nic nie trafia na mój talerz przypadkowo, wybieram produkty mało przetworzone, a jeśli sięgam po desery czy ciasta to tylko po te pieczone przeze mnie. Chciałabym Was zachęcić do eksperymentowania z bakaliami i orzechami – ja używam ich w swojej kuchni codziennie . Co do właściwego przepisu – oto one w 100 % zdrowe słodkie razowe bułeczki bakaliowe. Masa witamin, błonnika, makro i mikroelementów, słodka i smaczna, bez dodatku cukru.
Składniki:
8 sztuk:
1 1/3 ( 200 g) szklanki mąki pszennej razowej 1850
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki słonecznika
1/3 szklanki oleju
1/4 op. – 50 g tartych orzechów włoskich
3 łyżki migdałów w słupkach
1 jajo
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 210 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Sypkie składniki wymieszać z bakaliami.
Wlać jogurt, olej , wbić jajo i wymieszać ciasto, podsypać mąką i uformować koło, spłaszczyć je na grubość 3 cm, pociąć na 8 części jak tort.
Ułożyć na blasze i piec aż się zezłocą od 10-12 minut.
Podawać z czym lubicie.
Tak wygląda gotowe ciasto:
Takie bułeczki długo zachowują świeżość. Są idealne dla dzieci i osób ograniczających cukier.
oto bakalie których użyłam
Powiązane notki:
Szybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) Wegańskie
Morelowe ziemniaczane bułeczki z jogurtem
Maślane bułeczki ze śliwkami i orzechami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/10/zdrowe-razowe-buleczki-bakaliowe-bez-cukru