Wykonanie
Latem często wpadają mi w ręce bardzo dojrzałe
banany. Uwielbiam ich słodki mączny smak i z przyjemnością mieszam z nich koktajle i robię różne
bananowe ciasta. Przepis na ciasto, które Wam dziś polecam, znalazłam w moim przepastnym segregatorze, a jego pochodzenie jest mi bliżej nieznane (tzn. zupełnie nie pamiętam, jak wszedł w moje posiadanie ;)). Przygotowanie jest szybkie i łatwe, a smak... kto jadł - niech komentuje :)
Składniki:80 dag bardzo dojrzałych
bananów25 dag
mąki pszennej20 dag
cukru50 ml
oleju1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej5 dag posiekanych
orzechów włoskich5 dag
rodzynek5 dag
jagód gojiszczypta
solitłuszcz i
mąka do przygotowania formy
Sposób przygotowania:
Banany obierz, rozdrobnij widelcem, a następnie wymieszaj z
cukrem,
mąką,
jajkiem,
solą i
sodą. Do masy dodaj
olej i wymieszaj. Dodaj
bakalie.Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką formy keksowej i piecz około 1 godziny w 150-160 st. (do tzw. suchego patyczka).