Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Taką
kapustę zna każdy z nas. U cioci, mamy , babci, zawsze gości na
stole w towarzystwie kotleta lub z
makaronem w formie łazanek. Przepis zupełnie tradycyjny, powszechnie znany i lubiany z duża ilością
koperku, wędzonki co czyni go bardziej aromatycznym i smakowitym. Zabierajcie się zatem za zakupy i już za chwilkę możecie zajadać się tą pyszną zasmażaną
kapustą. Powstaje w kilka chwil.
Składniki:1
młoda kapusta ( 1,5 kg mniej więcej )150 g wędzonki – podgardle,
boczek1 wędzona
kiełbaska ( 150 g – można pominąć )1 duży pęczek
koperku1 duży pęczek
szczypiorku1/2 szklanki
śmietany 18 %1/3 szklanki
mąki pszennejsok z 1/2
cytryny lub 2-3 łyżki
octu winnego2 łyżki
cukru1-2 łyżki oliwy/oleju
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Kapustę myjemy i siekamy.Wędzonkę i
kiełbaskę kroimy w kostkę ( 1 x 1 cm).Podsmażamy na
oliwie.Gdy zacznie skwierczeć dorzucamy
kapustę.Chwilę smażymy a gdy zacznie się podpiekać dolewamy 2 – 2 1/2 szklanki
wody.Dusimy aż stanie się szklista (około 10 minut), wtedy możemy ją dosolić.
Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki
wody, po czym dodajemy
śmietanę.
Zioła siekamy.Do
kapusty dodajemy
cukier,
zioła i
ocet.Dodajemy zawiesinę z
mąki, szybko mieszając aby nie było grudek.Gotujemy chwilę do zupełnej miękkości, doprawiamy i podajemy.Jeśli chcemy przygotować łazanki:Potrzebować będziemy ( na całą
kapustę 1/2 kg
makaronu ) gruby
makaron – ja do łazanek najbardziej lubię kokardki lub świderki. Gotujemy go wg przepisu na opakowaniu i gorący, nieprzepłukany ( sos przylgnie) , mieszamy z
kapustą.PodajemyANiaPowiązane notki:Duszona
młoda kapustaKoperkowa Surówka z
młodej kapusty – WeselnaPraktyczne porady oraz Lejko pierogi z
wieprzowiną i
kiszoną kapustąKlopsiki / pulpety w sosie
marchewkowym – najlepszy przepisŚwiąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczu