Wykonanie
Włosi z wielką przyjemnością sięgają po
prawdziwki (porcini), gdy tylko zaczyna się na nie sezon, i jedzą z je apetytem na surowo. Nadają się do tego jędrne, niezbyt stare i nieduże okazy. Jeśli nie możesz kupić
prawdziwków, a sam boisz się zbierać ;) możesz zastąpić je bardzo małymi, jędrnymi
pieczarkami(o zamkniętych kapeluszach) choć to już nie ten sam smak ;)Więc poszukaj, może akurat uda ci się znaleźć :)Kiedy się
mówi o dzikich grzybach we Włoszech, pierwsze słowa, które przychodzą na myśl to porcino i tartufo(
prawdziwki i
trufle).Każdy z niecierpliwością oczekuję na właściwą
porę roku, aby wybrać się na grzybobranie i później przygotować z nich apetyczne dania albo
przetwory.
Składniki:Porcja dla 2 osób:250g świeżych
prawdziwków4 łyżki
oliwy z oliwek ekstra virginsok z połowy
cytrynysól i świeżo zmielony
pieprz2 łyżki drobno posiekanego
koperku lub
szczypiorkuWykonanie:Umyj
grzyby, wyszoruj szczoteczką i pokrój w bardzo cienkie plastry.
Plastry
grzybów ułóż na półmisku.
Skrop je najpierw
oliwa z oliwek, następnie
sokiem z cytryny i dopraw
solą oraz
pieprzem do smaku.
Posyp posiekanym
koperkiem lub
szczypiorkiem i od razu podawaj.