ßßß
Składniki:1 młoda kapusta ( 1,5 kg mniej więcej )150 g wędzonki – podgardle, boczek1 wędzona kiełbaska ( 150 g – można pominąć )1 duży pęczek koperku1 duży pęczek szczypiorku1/2 szklanki śmietany 18 %1/3 szklanki mąki pszennejsok z 1/2 cytryny lub 2-3 łyżki octu winnego2 łyżki cukru1-2 łyżki oliwy/olejusól,pieprzPrzygotowanie:Kapustę myjemy i siekamy.Wędzonkę i kiełbaskę kroimy w kostkę ( 1 x 1 cm).Podsmażamy na oliwie.Gdy zacznie skwierczeć dorzucamy kapustę.Chwilę smażymy a gdy zacznie się podpiekać dolewamy 2 – 2 1/2 szklanki wody.Dusimy aż stanie się szklista (około 10 minut), wtedy możemy ją dosolić.Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki wody, po czym dodajemy śmietanę.Zioła siekamy.Do kapusty dodajemy cukier, zioła i ocet.Dodajemy zawiesinę z mąki, szybko mieszając aby nie było grudek.Gotujemy chwilę do zupełnej miękkości, doprawiamy i podajemy.Jeśli chcemy przygotować łazanki:Potrzebować będziemy ( na całą kapustę 1/2 kg makaronu ) gruby makaron – ja do łazanek najbardziej lubię kokardki lub świderki. Gotujemy go wg przepisu na opakowaniu i gorący, nieprzepłukany ( sos przylgnie) , mieszamy z kapustą.PodajemyANiaPowiązane notki:Duszona młoda kapustaKoperkowa Surówka z młodej kapusty – WeselnaPraktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustąKlopsiki / pulpety w sosie marchewkowym – najlepszy przepisŚwiąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu