0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Lato to czas lekkiego jedzenia, ja miałam w lodówce młodą kapustę i koperek, postanowiłam więc zrobić z niej dodatek do obiadu. Nie ma to jak chrupka surówka z dużą ilością koperku marynowana w smacznym sosie, który później można wykorzystać do marynowania ogórków – ala mizeria czy pomidorków. Oto mój przepis na klasyczną koperkową surówkę, z pewnością jedliście taką na weselach czy komuniach.Składniki:mała młoda kapusta ( około 700 g )1 marchew (około 150 g )1/2 puszki groszku lub kukurydzy ( polecam to drugie)1/3 szklanki cukru1/3 szklanki oleju1/3 szklanki octu winnego 6 %sól,pieprz do smakuPrzygotowanie:Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy.Marchew obieramy i ścieramy na tarce.Koperek siekamy.Mieszamy wszystkie warzywa.Ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy olej i zalewamy surówkę. Odstawiamy na minimum godzinę.Doprawiamy do smaku.Przed podaniem najlepiej ją schłodzić.Powiązane notki:Surówka z rzepy w sosie chrzanowymSurówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjnaSurówka z czarnej rzepy z winegretemSurówka wielowarzywna z burakiemSurówka do obiadu: Rzepa z chrzanem i rodzynkami