Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie mogłam już wytrzymać. Musiałam zrobić jakieś
drożdżowe domowe bułeczki, od tak dawna za mną „chodziły” po prostu czułam ich zapach ! Wzięłam się więc do roboty i przygotowałam właśnie takie na jakie mieliśmy ochotę, żytnie z siemieniem. Lubię jego ziarna dlatego , że ślicznie prezentują się w
pieczywie. Bułeczki możecie upiec w formie
chleba, rolując duży bochenek!
Składniki na 10 sztuk:1 szklanka
mąki żytniej pełnoziarnistej, najlepiej typ 20002 szklanki
mąki typu 650 ( wysoko glutenowej –
białkowej )1
jajo1 szklanka
wody1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru5 łyżek
siemienia lnianego40 g stopionego
masłaPrzygotowanie:W ciepłej wodzie rozpuszczamy
drożdże, dodajemy
cukier,łyżkę
mąki 650 – tki i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 -15 minut.
Mąki mieszamy z
solą i siemieniem – 4 łyżki. Dodajemy zaczyn,
jajo i mieszamy, gdy ciasto się zlepi dodajemy stopione , ciepłe
masło i wyrabiamy.Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, nacinamy na krzyż, skrapiamy
wodą i posypujemy resztą ziaren. Odkładamy do rośnięcia na 45 minut.Piec nagrzewamy do 220 stopni, góra dół, pieczemy bułeczki około 15-20 minut.Smacznego!Ja najbardziej lubię gorąceNiedługo święta Wielkanocne, warto już w
porę przetestować przepisy na domowe
pieczywo !
Powiązane notki:Szybkie żytnie bułeczki ( lub
chleb ) pełnoziarniste ze
słonecznikiem i
serek waniliowyEkspresowe Ziemniaczano –
czekoladowe bułeczki sconesSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)
Dyniowe bułeczki scones z
orzechami i
cynamonemMorelowe ziemniaczane bułeczki z
jogurtem