ßßß Cookit - przepis na Chleb żytnio-jaglany na zakwasie

Chleb żytnio-jaglany na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejny pyszny chlebek. Tym razem w całości z mąki żytniej i jaglanej. Wyszedł po prostu rewelacyjny. Domowa piekarenka w mojej kuchni powiększa się cały czas o nowe przepisy. Wielką przyjemność sprawia mi pieczenie własnego chleba. Powiem Wam, że taki chleb jest o wiele bardziej syty niż taki ze sklepu, wystarczy zjeść kromkę lub dwie i już się jest najedzonym. No i jest pozbawiony "wspaniałych" ulepszaczy.
Zapraszam na kromeczkę :-)
Składniki:
- 350 g mąki jaglanej
- 500 g mąki żytniej typ 1400
- 1/3 szklanki siemienia lnianego złotego
- 1/3 szklanki słonecznika
- 900 g ciepłej wody
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 1400 + szklanka ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc pod przykryciem - zakwas rośnie od 10-14 godzin.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, słonecznik i siemie lniane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiamy wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb.
Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem lub olejem, do blaszek przekładamy ciasto na chleb.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/05/chleb-zytnio-jaglany-na-zakwasie.html