Wykonanie
Dzień dobry moje słoneczka. Jak tam wasze zdrówko i samopoczucie. Mam nadzieję, że wszystko jest dobrze. Mam dla was dzisiaj pyszny, domowy
chleb na zakwasie. Jeżeli macie zakwas to zrobicie go bez problemu a jak nie macie zakwasu to przepis znajdziecie tutaj .Nie ma nic lepszego od takiego domowego, świeżo upieczonego
chlebka. Nie potrzebuje on zbyt wielu dodatków, wystarczy
masło czy domowy
dżem. Zrobienie takiego
chlebka jest naprawdę łatwe, nie bójcie się spróbować a jak już raz upieczecie to będziecie piec cały czas, to uzależnia.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.Składniki:- 4 łyżki zakwasu + szklanka
mąki żytniej typ 720 + szklanka ciepłej
wody- 500 g
mąki pszennej typ 500- 70 g
mąki żytniej pełnoziarnistej- 340 ml ciepłej
wody- 2 łyżki
słonecznika + garść do posypania
chleba- 2 łyżki
siemienia lnianego- 1 łyżeczka
soliZakwas dokarmiamy wieczorem - do miski przekładamy zakwas i dolewamy szklankę ciepłej
wody i szklankę
mąki żytniej typ 720. Mieszamy i przykrywamy miskę ściereczką, zostawiamy na całą noc.Następnie z tego dokarmionego zakwasu odkładamy do słoiczka 4 łyżki zakwasu na kolejny chlebek.Do miski wsypujemy
mąkę pszenną i żytnią pełnoziarnistą,
sól,
słonecznik,
siemię lniane oraz wlewamy
wodę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny.Blaszkę keksówkę (30 cm) smarujemy
olejem i przekładamy ciasto
chlebowe, wyrównujemy za pomocą zmoczonych w wodzie dłoni, posypujemy
słonecznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół, wstawiamy blaszkę z
ciastem chlebowym i pieczemy
chleb przez 1 godzinę i 10 minut, możemy także pod koniec pieczenia włączyć na 5 minut funkcję termoobiegu.Upieczony
chleb wyciągamy z blaszki i układamy go na kratce, aby wystygł.