ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno żytni na zakwasie

Chleb pszenno żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry moje słoneczka. Jak tam wasze zdrówko i samopoczucie. Mam nadzieję, że wszystko jest dobrze. Mam dla was dzisiaj pyszny, domowy chleb na zakwasie. Jeżeli macie zakwas to zrobicie go bez problemu a jak nie macie zakwasu to przepis znajdziecie tutaj .
Nie ma nic lepszego od takiego domowego, świeżo upieczonego chlebka. Nie potrzebuje on zbyt wielu dodatków, wystarczy masło czy domowy dżem. Zrobienie takiego chlebka jest naprawdę łatwe, nie bójcie się spróbować a jak już raz upieczecie to będziecie piec cały czas, to uzależnia.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Składniki:
- 4 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 720 + szklanka ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 70 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 340 ml ciepłej wody
- 2 łyżki słonecznika + garść do posypania chleba
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
Zakwas dokarmiamy wieczorem - do miski przekładamy zakwas i dolewamy szklankę ciepłej wody i szklankę mąki żytniej typ 720. Mieszamy i przykrywamy miskę ściereczką, zostawiamy na całą noc.
Następnie z tego dokarmionego zakwasu odkładamy do słoiczka 4 łyżki zakwasu na kolejny chlebek.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią pełnoziarnistą, sól, słonecznik, siemię lniane oraz wlewamy wodę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Blaszkę keksówkę (30 cm) smarujemy olejem i przekładamy ciasto chlebowe, wyrównujemy za pomocą zmoczonych w wodzie dłoni, posypujemy słonecznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół, wstawiamy blaszkę z ciastem chlebowym i pieczemy chleb przez 1 godzinę i 10 minut, możemy także pod koniec pieczenia włączyć na 5 minut funkcję termoobiegu.
Upieczony chleb wyciągamy z blaszki i układamy go na kratce, aby wystygł.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2020/11/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html