ßßß
Kolejny pyszny chlebek. Tym razem w całości z mąki żytniej i jaglanej. Wyszedł po prostu rewelacyjny. Domowa piekarenka w mojej kuchni powiększa się cały czas o nowe przepisy. Wielką przyjemność sprawia mi pieczenie własnego chleba. Powiem Wam, że taki chleb jest o wiele bardziej syty niż taki ze sklepu, wystarczy zjeść kromkę lub dwie i już się jest najedzonym. No i jest pozbawiony "wspaniałych" ulepszaczy.Zapraszam na kromeczkę :-)Składniki:- 350 g mąki jaglanej- 500 g mąki żytniej typ 1400- 1/3 szklanki siemienia lnianego złotego- 1/3 szklanki słonecznika- 900 g ciepłej wody- 3 łyżeczki soli himalajskiej- 2 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 1400 + szklanka ciepłej wodyWykonanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc pod przykryciem - zakwas rośnie od 10-14 godzin.Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, słonecznik i siemie lniane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiamy wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb.Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem lub olejem, do blaszek przekładamy ciasto na chleb.Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
