Wykonanie
Kolejny pyszny chlebek. Tym razem w całości z
mąki żytniej i jaglanej. Wyszedł po prostu rewelacyjny. Domowa piekarenka w mojej kuchni powiększa się cały czas o nowe przepisy. Wielką przyjemność sprawia mi pieczenie własnego
chleba.
Powiem Wam, że taki
chleb jest o wiele bardziej syty niż taki ze sklepu, wystarczy zjeść kromkę lub dwie i już się jest najedzonym. No i jest pozbawiony "wspaniałych" ulepszaczy.Zapraszam na kromeczkę :-)Składniki:- 350 g
mąki jaglanej- 500 g
mąki żytniej typ 1400- 1/3 szklanki
siemienia lnianego złotego- 1/3 szklanki
słonecznika- 900 g ciepłej
wody- 3 łyżeczki
soli himalajskiej- 2 łyżki zakwasu + szklanka
mąki żytniej typ 1400 + szklanka ciepłej
wodyWykonanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę
wody letniej i szklankę
mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc pod przykryciem - zakwas rośnie od 10-14 godzin.Do dokarmionego zakwasu wsypać
mąki,
słonecznik i
siemie lniane,
sól, zakwas i
wodę. Mieszamy i wyrabiamy wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny
chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy
razy powinniśmy zamieszać ciasto na
chleb.Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy
masłem lub
olejem, do blaszek przekładamy ciasto na
chleb.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy
chleb z foremek. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.