Wykonanie
Kolejny chlebek z domowej piekarni, tym razem z dodatkiem nasion chia. Robiłam już z nich desery, koktajle a teraz dodałam je do
chleba. Wymieszałam różne rodzaje
mąki - jaglaną, żytnią i pszenną i upiekłam cudowny
chleb na zakwasie. Lubię tak eksperymentować ze
smakami. Nie ma nic lepszego niż pajda świeżego i domowego
chleba.Domowy
chleb jest bardziej syty niż ten ze sklepu, wystarczy jedna kromka, aby się najeść. Zdecydowanie dłużej pozostaje świeży i nie pleśnieje.
Powiem Wam, że taki
chleb ze sklepu to już mi nie smakuje. Jak pieczecie własne
chleby w domu to zdecydowanie Wam polecam produkty Kłos-Pol .Zapraszam :-)Składniki:- 250 g
mąki jaglanej- 100 g
mąki pszennej typ 750- 500 g
mąki żytniej typ 500- 3 łyżki nasion chia- szklanka
płatków żytnich- szklanka
siemienia lnianego złotego- szklanka
słonecznika- 850 g ciepłej
wody- 3 łyżeczki
soli himalajskiej- 2 łyżki zakwasu + szklanka
mąki żytniej typ 500 + szklanka ciepłej
wodyWykonanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę
wody letniej i szklankę
mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc pod przykryciem - zakwas rośnie od 10-14 godzin.Do dokarmionego zakwasu wsypać
mąki,
płatki żytnie,
słonecznik i
siemie lniane,
sól, zakwas i
wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny
chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Dopiero teraz dodajemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy
razy powinniśmy zamieszać ciasto na
chleb.Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy
masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy mokrą łyżką.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy
chleb z foremek. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.