Wykonanie
Kolejny pyszny
chleb. Bardzo często, gdy go piekę wymyślam różne dodatki i dodaje różne rodzaje
mąki. Pieczenie
chleba we własnej kuchni jest u mnie jak nałóg, już nie kupuje
chleba w sklepach czy piekarniach. Pieczeniem zaraziłam całą moją rodzinkę, zresztą nie tylko. Zakwas wędruje z rąk do rąk. Mam wrażenie, że wszyscy dookoła pieką
chleb i to jest fajne.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
mąki żytniej typ 500- 250 g
mąki pszennej typ 1850- 100 g
mąki dyniowej- 1 szklanka pestek dyni- 3/4 szklanki
siemienia lnianego- 3 łyżeczki
soli himalajskiej- 850 g przegotowanej, ciepłej
wody- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej
wody + szklanka
mąki żytniej typ 500- zakwas - przepis tutajPrzygotowanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę
wody letniej i szklankę
mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje
chleb rano.Do dokarmionego zakwasu wsypać
mąki, siemie,
pestki dyni,
sól i
wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Odkładamy do słoika na następny
chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy miskę z
ciastem na
chleb ściereczką i odstawiamy na 4 godziny, w ciągu 1,5 godziny mieszamy łyżką 3-krotnie.
Potem już dajemy mu rosnąć, nie mieszamy.Blaszki do keksówki (40 cm i 36 cm) smarujemy
masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 1 godzinę i 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy
chleby z foremek. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.