ßßß
Kolejny pyszny chleb. Bardzo często, gdy go piekę wymyślam różne dodatki i dodaje różne rodzaje mąki. Pieczenie chleba we własnej kuchni jest u mnie jak nałóg, już nie kupuje chleba w sklepach czy piekarniach. Pieczeniem zaraziłam całą moją rodzinkę, zresztą nie tylko. Zakwas wędruje z rąk do rąk. Mam wrażenie, że wszyscy dookoła pieką chleb i to jest fajne.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g mąki żytniej typ 500- 250 g mąki pszennej typ 1850- 100 g mąki dyniowej- 1 szklanka pestek dyni- 3/4 szklanki siemienia lnianego- 3 łyżeczki soli himalajskiej- 850 g przegotowanej, ciepłej wody- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej wody + szklanka mąki żytniej typ 500- zakwas - przepis tutajPrzygotowanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano.Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, siemie, pestki dyni, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 4 godziny, w ciągu 1,5 godziny mieszamy łyżką 3-krotnie. Potem już dajemy mu rosnąć, nie mieszamy.Blaszki do keksówki (40 cm i 36 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 1 godzinę i 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.



