ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie z pomidorkami

Chleb na zakwasie z pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu odkryłam małe, pyszne pomidorki. Na początku myślałam, że będą smakowały jak pomidory suszone, jednak jak ich spróbowałam to bardzo się zdziwiłam smakiem. One są słodkawe, mają smak pomidorków i są rewelacyjne. Bardzo mi zasmakowały i zaczęłam je dodawać do różnych dań. Była pizza, sosy i nawet dodałam je na kanapki, jak mi się zachce coś słodkiego to także ratuje się takimi pomidorkami.
Super smakują w różnych sałatkach. A teraz dodałam je do chleba. Pomysł trafiony w 10. Chlebek wyszedł smakowity, a podany z samym masłem to poezja smaku.
Zapraszam na kromeczkę :-)
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typ 750
- 400 g mąki żytniej typ 2000
- 1 szklanka płatków owsianych
- pół szklanki siemienia lnianego złotego Ale Raj
- pół szklanki słonecznika Ale Raj
- 70 g pomidorów cherry kandyzowanych Ale Raj
- pół szklanki pestek dyni Ale Raj
- 2,5 łyżeczki soli
- 750 g przegotowanej, ciepłej wody
- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej wody + szklanka mąki żytniej typ 2000
- zakwas - przepis tutaj
Wykonanie:
Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki, siemie, słonecznik, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Dodajemy dopiero pomidorki i mieszamy. Przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 4 godziny, w ciągu 1,5 godziny mieszamy łyżką 3-krotnie. Potem już dajemy mu rosnąć, nie mieszamy.
Blaszki do keksówki (40 cm i 36 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni na 1,5 godziny, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/02/chleb-na-zakwasie-z-pomidorkami.html