ßßß
A może macie ochotę na pyszny chlebek pełen ziaren z dodatkiem suszonych śliwek. Pyszny, chrupiący na zakwasie. Bardzo lubię piec domowe chleby i bułki, sprawia mi to wielką przyjemność. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłam chleb w sklepie, od jakiegoś czasu piekę sama. Nawet czasami w tygodniu wstaje o 4 rano wstawic chleb, aby był świeży na śniadanie, to się nazywa poświęcenie co.W chlebie jest dosyć dużo ziaren, które przed dodaniem namoczyłam w niewielkiej ilości wody, wsypałam ziarna do miski i wlałam ciut wody, tak do wysokości ziaren w misce. No i dodałam moją ulubioną śliwkę suszoną, dzięki niej chleb nabrał pysznego aromatu i smaku.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 500 g mąki orkiszowej jasnej Młyn Kopytowa- 120 g mąki żytniej Młyn Kopytowa- 1 szklanka płatków owsianych- 4 łyżki siemienia lnianego złotego- 4 łyżki słonecznika- 3 łyżki pestek dyni- 7 śliwek suszonych- 2,5 łyżeczki soli- 500 g przegotowanej, ciepłej wody- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej wody + szklanka mąki żytniej Młyn Kopytowa- zakwas - przepis tutajWykonanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Pół godziny przed robieniem chleba wsypuje nasiona i zalewam je ciepłą wodą, tak do wysokości nasion i odstawiam na pół godziny.Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki, sól, zakwas i wodę. Mieszam i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką, dodaje nasiona i mieszam ponownie. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką, nie zakręcamy tylko przykrywamy. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na 1,5 godziny, w tym czasie dobrze jest wymieszać ponownie ciasto przynajmniej dwukrotnie.Naczynie żaroodporne okrągłe smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godzin.Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleby z naczynia i studzimy na kratce. Chleby bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.Smacznego :-)



