Wykonanie
Zapraszam was dzisiaj na pajdę pysznego,
żytniego chleba z
orzechami pekan. Chlebuś powstał w pewien bardzo zimny i ponury dzień, gdy pogoda nie zachęcała do wyjścia z domu. Na przekór wszystkiemu upiekłam
chleb. Wieczorem dokarmiłam mój zakwas, który zawsze jest żytni a na drugi dzień dokończyłam pracę i powstał taki pyszny bochen.
Chleb jest w 100 % żytni, z dwóch rodzajów
mąki żytniej. Zachęcam was do zrobienia własnego zakwasu i do pieczenia domowego
chleba, to naprawdę nic trudnego. Wiem, że często obawiacie się
chlebów na zakwasie, że nie wyjdą i nie umiecie ich piec, ale spróbujcie.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g aktywnego zakwasu żytniego (ja swój dokarmiałam wieczorem a rano dodałam resztę składników - dokarmia się zakwas taką samą ilością ciepłej
wody i
mąki żytniej)- 350 g
mąki żytniej typ 720- 150 g
mąki żytniej typ 1400- 2 łyżeczki
soli- 50 g
siemienia lnianego + odrobina do posypania
chleba na wierzchu- 50 g
orzechów pekan- 500 ml ciepłej
wodyWykonanie:Zakwas dokarmiłam wieczorem dodając taką samą ilość
mąki żytniej typ 1400 i taką samą ilość ciepłej
wody, zamieszałam i przykryłam ściereczką. Na drugi dzień odważyłam potrzebną ilość zakwasu a resztę schowałam do słoiczka do lodówki na kolejny
chleb.Do miski wkładamy dokarmiony zakwas i dodajemy resztę składników.
Orzechy pekan można posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.Następnie blaszkę - keksówkę (40 cm) smarujemy
olejem i wykładamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy
siemieniem lnianym. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 1-1,5 godziny.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wstawiamy blaszkę z
chlebem i spryskujemy wnętrze piekarnika
wodą, spryskujemy także wierzch
chleba. Pieczemy 1 godzinę i 10-20 minut. Następnie wyciągamy blaszkę, wyciągamy
chleb i studzimy go na kratce.Smacznego.