Wykonanie
A może macie ochotę na pyszny chlebek pełen ziaren z dodatkiem suszonych
śliwek. Pyszny, chrupiący na zakwasie. Bardzo lubię piec domowe
chleby i
bułki, sprawia mi to wielką przyjemność. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłam
chleb w sklepie, od jakiegoś czasu piekę sama. Nawet czasami w tygodniu wstaje o 4 rano wstawic
chleb, aby był świeży na śniadanie, to się nazywa poświęcenie co.W
chlebie jest dosyć dużo ziaren, które przed dodaniem namoczyłam w niewielkiej ilości
wody, wsypałam ziarna do miski i wlałam ciut
wody, tak do wysokości ziaren w misce. No i dodałam moją ulubioną
śliwkę suszoną, dzięki niej
chleb nabrał pysznego aromatu i smaku.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 500 g
mąki orkiszowej jasnej Młyn Kopytowa- 120 g
mąki żytniej Młyn Kopytowa- 1 szklanka
płatków owsianych- 4 łyżki
siemienia lnianego złotego- 4 łyżki
słonecznika- 3 łyżki pestek dyni- 7
śliwek suszonych- 2,5 łyżeczki
soli- 500 g przegotowanej, ciepłej
wody- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej
wody + szklanka
mąki żytniej Młyn Kopytowa- zakwas - przepis tutajWykonanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę
wody letniej i szklankę
mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje
chleb rano. Pół godziny przed robieniem
chleba wsypuje nasiona i zalewam je ciepłą
wodą, tak do wysokości nasion i odstawiam na pół godziny.Do dokarmionego zakwasu wsypać
mąki,
płatki,
sól, zakwas i
wodę. Mieszam i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką, dodaje nasiona i mieszam ponownie. Odkładamy do słoika na następny
chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką, nie zakręcamy tylko przykrywamy. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na 1,5 godziny, w tym czasie dobrze jest wymieszać ponownie ciasto przynajmniej dwukrotnie.Naczynie żaroodporne okrągłe smarujemy
masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godzin.Po tym czasie
chleb spryskujemy po wierzchu
wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy
chleby z naczynia i studzimy na kratce.
Chleby bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.Smacznego :-)