Wykonanie
Chciałabym Wam przedstawić kolejny chlebek na zakwasie :-) ostatnio nie kupuje
chleba w sklepach tylko piekę go sama. Wychodzi pyszny, z chrupiącą skórką, pełny ziaren i długo utrzymujący świeżość. Pamiętam taki
chleb piekła moja Mama i Babcia. Już jako mała dziewczynka uwielbiałam jego smak. A kromka
chleba z
masłem i
cukrem była po prostu bombowa, nic więcej nie było potrzeba.Spróbujcie sami. Dla mnie to wspomnienie smaku z dzieciństwa -
chleb pieczony przez moją Mamę.www.comfortfood.plSkładniki:- 500 g
mąki orkiszowej lub pszennej- 250 g
mąki żytniej lub razowej- 1/2 szklanki
płatków owsianych- 1/3 szklanki pestek
słonecznika- 1/3 szklanki
siemienia lnianego- 1/3 szklanki pestek dyni- 2 łyżeczki
soli- 750 g przegotowanej, ciepłej
wody- zakwas - przepis tutajWykonanie:Do miski wsypać
mąki,
płatki,
słonecznik, siemię,
pestki dyni,
sól, zakwas i
wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na
chleb musi być dobrze wyrobione.Blaszkę do keksówki (40 cm) wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny
chleb. Do blaszki wyłożonej papierem przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.Po tym czasie
chleb spryskujemy po wierzchu
wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.Po upieczeniu wyciągamy
chleb z foremki i odrywamy papier. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.Smacznego :-)