ßßß Cookit - przepis na Chleb mieszany na zakwasie

Chleb mieszany na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny chleb. Tym razem taki mieszaniec z różnych rodzajów mąk. Obiecałam jakiś czas temu, że przepis się pojawi na blogu, bo pierwszy raz zrobiłam go na próbę, aby zobaczyć jak mi wyjdzie i czy będzie smakował. Nie zawiodłam się, wyszedł pyszny w smaku, z nutą gryczaną. Ja bardzo lubię ten posmak. Chleb jest po prostu wspaniały, zresztą lubię wszystkie domowe wypieki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 120 g mąki jaglanej
- 280 g mąki gryczanej
- 300 g mąki pszennej typ 750
- 200 g mąki żytniej 720
- 800 g ciepłej wody
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 150 g słonecznika
- 150 g siemienia lnianego złotego
- 50 g płatków owsianych
- 4 łyżki zakwasu + 150 g mąki żytniej typ 2000 + 150 g ciepłej wody
Wykonanie:
Wyciągamy zakwas z lodówki i zostawiamy go w ciepłym miejscu na dwie godziny. Następnie go dokarmiamy - dodajemy 150 g wody letniej i 150 g mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy go, aby wyrósł najlepiej przez całą noc, lub na 8 godzin w ciągu dnia, przykrywamy ściereczką lub folią z dziurkami.
Do miski wsypujemy mąki, sól i wodę, mieszamy, z dokarmionego zakwasu odkładamy 4 łyżki do słoika i chowamy go przykrytego gazą do lodówki, na następny chleb, resztę zakwasu dodajemy do ciasta, ponownie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły.Dodajemy słonecznik i siemię i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 3 godziny. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb.
Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem lub olejem, do blaszek przekładamy ciasto na chleb.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 120 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość. Zakwas przechowujemy w lodówce. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/07/chleb-mieszany-na-zakwasie.html