Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na kolejny
chleb. Tym razem taki mieszaniec z różnych rodzajów mąk. Obiecałam jakiś czas temu, że przepis się pojawi na blogu, bo pierwszy raz zrobiłam go na próbę, aby zobaczyć jak mi wyjdzie i czy będzie smakował. Nie zawiodłam się, wyszedł pyszny w smaku, z nutą gryczaną. Ja bardzo lubię ten posmak.
Chleb jest po prostu wspaniały, zresztą lubię wszystkie domowe wypieki.Zapraszam :-)Składniki:- 120 g
mąki jaglanej- 280 g
mąki gryczanej- 300 g
mąki pszennej typ 750- 200 g
mąki żytniej 720- 800 g ciepłej
wody- 3 łyżeczki
soli himalajskiej- 150 g
słonecznika- 150 g
siemienia lnianego złotego- 50 g
płatków owsianych- 4 łyżki zakwasu + 150 g
mąki żytniej typ 2000 + 150 g ciepłej
wodyWykonanie:Wyciągamy zakwas z lodówki i zostawiamy go w ciepłym miejscu na dwie godziny. Następnie go dokarmiamy - dodajemy 150 g
wody letniej i 150 g
mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy go, aby wyrósł najlepiej przez całą noc, lub na 8 godzin w ciągu dnia, przykrywamy ściereczką lub folią z dziurkami.Do miski wsypujemy
mąki,
sól i
wodę, mieszamy, z dokarmionego zakwasu odkładamy 4 łyżki do słoika i chowamy go przykrytego gazą do lodówki, na następny
chleb, resztę zakwasu dodajemy do ciasta, ponownie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły.Dodajemy
słonecznik i siemię i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 3 godziny. W czasie pierwszej godziny trzy
razy powinniśmy zamieszać ciasto na
chleb.Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy
masłem lub
olejem, do blaszek przekładamy ciasto na
chleb.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 120 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy
chleb z foremek. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość. Zakwas przechowujemy w lodówce. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.