ßßß
Składniki na 8 sztuk220 g mąki pszennej razowej 18501/2 szklanki pestek dyni1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki siemienia lnianego5 łyżek otrąb pszennych ( możecie zastąpić zarodkami lub płatkami owsianymi)1 duże jajo100 ml mleka100 ml jogurtu naturalnegopłaska łyżeczka soliłyżka cukru1 łyżeczka octu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyPrzygotowanie :Piec nastawić na 210 stopni, góra dół z termoobiegiem. Blachę wysypać mąką.Wymieszać sypkie składniki ( prócz sody). Dodać ziarna.Jajo wymieszać z mlekiem, octem,sodą i jogurtem. Dolać do suchych. Wymieszać ciasto. Przełożyć na blat, uformować koło , pociąć je na 8 części i ułożyć na blasze lub jak ja w tortownicy.Piec od 15 minut.
Smacznego!Przypominam o KONKURSIE !!Powiązane notki:Szybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowySzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)Chleb pomidorowy ze słonecznikiemBułeczki scones piernikowo-pomarańczowe, chrupiące śniadanko ze świąteczną nutąDyniowo daktylowe bułeczki scones bez cukru