Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ׌więta jak to święta, roboty jest całkiem sporo, nie tylko w kuchni, czasem mamy zbyt dużo na głowie i zapomnimy kupić świeże
pieczywo. A kto powiedział,że nie możemy przygotować go sami i to w najlepszej formie? Kolejny przepis z
serii ekspresowych bułeczek. Tym razem z
pestkami dyni i
rodzynkami, tak aby lekko przekornie zmienić smak
pieczywa. Wypieczone z
mąki pełnoziarnistej idealnie komponują się ze słodkimi ale też słonymi dodatkami, a najlepsze są ciepłe z
masełkiem. Idealne na szybkie śniadanie! Spróbujcie .

Składniki na 8 sztuk220 g
mąki pszennej razowej 18501/2 szklanki pestek dyni1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki
siemienia lnianego5 łyżek
otrąb pszennych ( możecie zastąpić zarodkami lub
płatkami owsianymi)1 duże
jajo100 ml
mleka100 ml
jogurtu naturalnegopłaska łyżeczka
soliłyżka
cukru1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyPrzygotowanie :Piec nastawić na 210 stopni, góra dół z termoobiegiem. Blachę wysypać
mąką.Wymieszać sypkie składniki ( prócz
sody). Dodać ziarna.
Jajo wymieszać z
mlekiem,
octem,
sodą i
jogurtem. Dolać do suchych. Wymieszać ciasto. Przełożyć na blat, uformować koło , pociąć je na 8 części i ułożyć na blasze lub jak ja w tortownicy.Piec od 15 minut.

Smacznego!Przypominam o KONKURSIE !!Powiązane notki:Szybkie żytnie bułeczki ( lub
chleb ) pełnoziarniste ze
słonecznikiem i
serek waniliowySzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)
Chleb pomidorowy ze
słonecznikiemBułeczki scones piernikowo-
pomarańczowe, chrupiące śniadanko ze świąteczną nutą
Dyniowo daktylowe bułeczki scones bez
cukru