Wykonanie
Jedne z naszych ulubionych, idealne na niedzielny deser, do
kawy czy na święta. Jak to muffinki, nie wymagają sporo pracy i zawsze się udają. Przepis stąd, zmiany moje. Przystrajali mąż i synkowie ;)

Składniki na 20-24 średnie muffinki.Składniki suche:350 g
mąki pszennej150 g
cukru (biały lub brąz)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soliSkładniki mokre:180 ml
jogurtu naturalnego100 ml
mleka160 ml
oleju2
jajkaaromat waniliowyBakalie:100 g
rodzynek200 g (czyli 2 pudełeczka) kandyzowanych skórek do keksówW jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie mokre wlewamy do suchych i intensywnie mieszamy. Dosypujemy
bakalie, wszystko łączymy w jednolitą masę (będzie dosyć gęsta) i przekładamy do foremek na muffinki (jeśli ktoś ma silikonowe, dobrze je najpierw posmarować
olejem i posypać
mąką, muffinki lepiej się "odklejają").Muffinki pieczemy przez 20 minut w 190'C (u mnie 15 min opcja pieczenia "dół", 5 min opcja "góra-dół", bez termoobiegu), a gdy ostygną, przystrajamy.