ßßß Cookit - przepis na Muffinki keksowe (minikeksy)

Muffinki keksowe (minikeksy)

nazwa

Wykonanie

Jedne z naszych ulubionych, idealne na niedzielny deser, do kawy czy na święta. Jak to muffinki, nie wymagają sporo pracy i zawsze się udają. Przepis stąd, zmiany moje. Przystrajali mąż i synkowie ;)
Składniki na 20-24 średnie muffinki.
Składniki suche:
350 g mąki pszennej
150 g cukru (biały lub brąz)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
Składniki mokre:
180 ml jogurtu naturalnego
100 ml mleka
160 ml oleju
2 jajka
aromat waniliowy
Bakalie:
100 g rodzynek
200 g (czyli 2 pudełeczka) kandyzowanych skórek do keksów
W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie mokre wlewamy do suchych i intensywnie mieszamy. Dosypujemy bakalie, wszystko łączymy w jednolitą masę (będzie dosyć gęsta) i przekładamy do foremek na muffinki (jeśli ktoś ma silikonowe, dobrze je najpierw posmarować olejem i posypać mąką, muffinki lepiej się "odklejają").
Muffinki pieczemy przez 20 minut w 190'C (u mnie 15 min opcja pieczenia "dół", 5 min opcja "góra-dół", bez termoobiegu), a gdy ostygną, przystrajamy.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2014/02/muffinki-keksowe-minikeksy.html