ßßß
Składniki na 20-24 średnie muffinki.Składniki suche:350 g mąki pszennej150 g cukru (biały lub brąz)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soliSkładniki mokre:180 ml jogurtu naturalnego100 ml mleka160 ml oleju2 jajkaaromat waniliowyBakalie:100 g rodzynek200 g (czyli 2 pudełeczka) kandyzowanych skórek do keksówW jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie mokre wlewamy do suchych i intensywnie mieszamy. Dosypujemy bakalie, wszystko łączymy w jednolitą masę (będzie dosyć gęsta) i przekładamy do foremek na muffinki (jeśli ktoś ma silikonowe, dobrze je najpierw posmarować olejem i posypać mąką, muffinki lepiej się "odklejają").Muffinki pieczemy przez 20 minut w 190'C (u mnie 15 min opcja pieczenia "dół", 5 min opcja "góra-dół", bez termoobiegu), a gdy ostygną, przystrajamy.