ßßß
Składniki ( duża porcja )1 kg ziemniaków ( około )ok.1 szklanki mąki tortowej2 spore cebulki2 duże jajasól, pieprztłuszcz do smażenia , olej rzepakowy lub smalecPrzygotowanie :Cebulkę drobno kroimy.Ziemniaki ścieramy na tarce, robocie lub blenderem. Na drobną papkę.Dodajemy do nich mąkę , cebulę , jaja , doprawiamy i dokładnie mieszamy.Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto.Smacznego!Propozycja podania:Z kwaśną śmietaną , z cukrem i kwaśną śmietaną, z gulaszem (klik)Smacznego!Powiązane notki:Górska zapiekanka ziemniaczana z pomidorami serem i beszamelemPyszne placki z dyniZiemniaczane bułeczki kokosowe ze świąteczną nutąZiemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i paprykąSłodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiem