Wykonanie
11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×Jest to przepis mojego teścia. Placki ziemniaczane to niezaprzeczalnie przepis stworzony przez mężczyznę, danie jest szybkie do zrobienia, łatwe, tanie i przede wszystkim smaczne! Te robione przez mojego teścia są bardzo chrupiące, dzięki smażeniu w sporej ilości tłuszczu. Polecam osobom nie będącym na diecie, no chyba , że macie na nie chęć tak jak my, od czasu do czasu
Składniki ( duża porcja )1 kg
ziemniaków ( około )ok.1 szklanki
mąki tortowej2 spore
cebulki2 duże
jajasól,
pieprztłuszcz do smażenia ,
olej rzepakowy lub
smalecPrzygotowanie :
Cebulkę drobno kroimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce, robocie lub blenderem. Na drobną papkę.Dodajemy do nich
mąkę ,
cebulę ,
jaja , doprawiamy i dokładnie mieszamy.Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto.Smacznego!Propozycja podania:Z kwaśną
śmietaną , z
cukrem i kwaśną
śmietaną, z gulaszem (klik)Smacznego!Powiązane notki:Górska zapiekanka ziemniaczana z
pomidorami serem i beszamelemPyszne placki z dyniZiemniaczane bułeczki
kokosowe ze świąteczną nutąZiemniaczane bułeczki scones z
suszonymi pomidorami i
paprykąSłodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z
czekoladą,
makiem,
daktylami i
arakiem