ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×
Jest to przepis mojego teścia. Placki ziemniaczane to niezaprzeczalnie przepis stworzony przez mężczyznę, danie jest szybkie do zrobienia, łatwe, tanie i przede wszystkim smaczne! Te robione przez mojego teścia są bardzo chrupiące, dzięki smażeniu w sporej ilości tłuszczu. Polecam osobom nie będącym na diecie, no chyba , że macie na nie chęć tak jak my, od czasu do czasu
Składniki ( duża porcja )
1 kg ziemniaków ( około )
ok.1 szklanki mąki tortowej
2 spore cebulki
2 duże jaja
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia , olej rzepakowy lub smalec
Przygotowanie :
Cebulkę drobno kroimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce, robocie lub blenderem. Na drobną papkę.
Dodajemy do nich mąkę , cebulę , jaja , doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto.
Smacznego!
Propozycja podania:
Z kwaśną śmietaną , z cukrem i kwaśną śmietaną, z gulaszem (klik)
Smacznego!
Powiązane notki:
Górska zapiekanka ziemniaczana z pomidorami serem i beszamelem
Pyszne placki z dyni
Ziemniaczane bułeczki kokosowe ze świąteczną nutą
Ziemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i papryką
Słodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/01/tradycyjne-chrupiace-placki-ziemniaczane