ßßß

Składniki:250 g mąki pszennej tortowej125 g masła ( można zastąpić masłem roślinnym )80 g cukru pudru2 czubate łyżki ciemnego kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia16 g cukru z waniliąjajożółtkoszczypta soli1 łyżeczka olejku migdałowego60 g gorzkiej czekolady 70 %3 łyżki mlekaPrzygotowanie:Mąkę wymieszać z cukrami, proszkiem, solą i aromatem.Dodać zimne pokrojone masło i rozkruszyć na drobne kawałeczki po czym wbić jajo i żółtko. Szybko wyrobić.Po wyrobieniu wsypać kakao i wyrabiać do połączenia. Gdy się połączą włożyć do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 30-40 minut.Piekarnik nastawić na 180-190 stopni z termoobiegiem, ciasto wałkować, wykrawać ciastka, układać na blasze z papierem i piec 10-11 minut, z przepisu wychodzą dwie blachy ciastek.Studzić na kratce.Czekoladę roztapiamy w mleku, dekorujemy dowolnie ciastka, ja robiłam to widelcem, dodatkowo użyłam cukrowej posypki – płatków śniegu.Smacznego!Ciasteczka na początku są miękkie, gdy wystygną staną się kruche. Będą smacznym i miłym podarunkiem, mam nadzieje , że jutro posmakują
dodatkowo zrobiłam ciasteczka cytrynoweklik
Powiązane notki:Dwu smakowe kakaowe i waniliowe świąteczne ciasteczka z lukrem królewskimKruche cytrynowe ciasteczka idealne na prezentOstatni dzwonek mikołajkowy! Jeśli szukacie słodkiego prezentu – domowe kruche ciasteczkaKorzenne maślane ciasteczka świąteczne z lukrem królewskim na choinkęPancakes jabłkowe z czekoladą, twarożkiem i daktylami