Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Jutro
jadę, jak się okazało na rozmowę o blogu do
Radia Plus. Całkiem miła propozycja. Myślę, że będzie ciekawie. Jako, że nie jedzie się w gości z pustą ręką, a ja rękę mam kulinarną postanowiłam zrobić
ciasteczka.
Kakaowe z
czekoladą, bardziej deserowe niż słodkie, jednak i tego odmówić im nie można.
Polewa czekoladowa dodaje im niepowtarzalnego smaku.
Składniki:250 g
mąki pszennej tortowej125 g
masła ( można zastąpić
masłem roślinnym )80 g
cukru pudru2 czubate łyżki ciemnego
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia16 g
cukru z
waniliąjajożółtkoszczypta
soli1 łyżeczka
olejku migdałowego60 g
gorzkiej czekolady 70 %3 łyżki
mlekaPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z
cukrami, proszkiem,
solą i aromatem.Dodać zimne pokrojone
masło i rozkruszyć na drobne kawałeczki po czym wbić
jajo i
żółtko. Szybko wyrobić.Po wyrobieniu wsypać
kakao i wyrabiać do połączenia. Gdy się połączą włożyć do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 30-40 minut.Piekarnik nastawić na 180-190 stopni z termoobiegiem, ciasto wałkować, wykrawać
ciastka, układać na blasze z papierem i piec 10-11 minut, z przepisu wychodzą dwie blachy
ciastek.Studzić na kratce.
Czekoladę roztapiamy w
mleku, dekorujemy dowolnie
ciastka, ja robiłam to widelcem, dodatkowo użyłam cukrowej posypki –
płatków śniegu.Smacznego!
Ciasteczka na początku są miękkie, gdy wystygną staną się kruche. Będą smacznym i miłym podarunkiem, mam nadzieje , że jutro posmakują
dodatkowo zrobiłam
ciasteczka cytrynoweklik
Powiązane notki:Dwu smakowe
kakaowe i
waniliowe świąteczne
ciasteczka z lukrem królewskimKruche
cytrynowe ciasteczka idealne na prezentOstatni dzwonek mikołajkowy! Jeśli szukacie słodkiego prezentu – domowe kruche
ciasteczkaKorzenne maślane
ciasteczka świąteczne z lukrem królewskim na choinkęPancakes
jabłkowe z
czekoladą,
twarożkiem i
daktylami