Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Mikrofalówka była dla mnie zawsze tylko sposobem na podgrzanie
wody na
herbatę lub jakiegoś przygotowanego wcześniej dania. W kuchence można jednak też gotować o czym eksperymentalnie grilując w niej
pierś z kurczaka. Efekt przerósł moje oczekiwania, po minucie w kuchence pierś jest delikatna i soczystaczego chcieć więcej
Składniki na 2 porcje:Dwie
piersi z kurczaka 450-500 gworeczek
kaszy jaglanej2 łyżki
masła2 duże ząbki
czosnkuczerwona
przyprawa do kurczakamajeraneksólpieprzPrzygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku, tak samo jak
brukselkę.
Kurczaka rozbić tłuczkiem, natrzeć posiekanym
czosnkiem,
solą,
przyprawą do kurczaka i
pieprzem. Odstawić do lodówki do czasu aż
kasza i
brukselka będą miękkie, ja miałam wcześniej przygotowane piersi w lodówce, polecam zamarynować kilka sporych sztuk – porcję na 2 3 dni, po czym przyrządzam je na różne sposoby.
Brukselkę i
kaszę nałożyć na talerz, na gorących rozłożyć wiórki
masła. Obsypać
majerankiem.
Kurczaka włożyć do mikrofali na 1 minutę na pierś w mocy 800 W ( jeśli macie słabszą mikrofalówkę na 2 minuty)Zajadamy!SmacznegoJakbym nie sprawdziła to nigdy nie powiedziałabym, że z mikrofalówki może wyjść takie dobre
mięskoPomysłowy Dobromir:)Powiązane notki:Pikantna
pierś z kurczaka w cieście z
curry i
sezamuRozgrzewająca szybka i ekonomiczna zupa jarzynowa z
kaszą jaglanąMini pizze – pizzerinki z parowanym
kurczakiem i
brukselkąSekrety męskiej uczty :
Piersi z kurczaka zapiekane z
serem i
pure ziemniacznymSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartą