Wykonanie
Pomysł na to danie chodził za mną już od dawna , i w końcu miałam czas na jego realizację :) A jest prosty i jeżeli macie juz ugotowane
ziemniaki dzień wczesniej to czas wykonania zajmuję ok 30min porcja na 4 osoby.
Skaładniki:2 kg
ziemniaków250-350ml
mleka 3,2%1/3 kostki
masła jeśli nie musicie dbac o linie a chcecie miec prawdziwe aksamitne
purre dajcie całą kostkęgarść
szczypiorku2 łyżki
maggisól ,
pieprzDo
kurczaka:4
filety z kurczaka2 ząbki
czosnkugarść łuskanych pestek dyni1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka ,
curry i mieszanki
ziół włoskichłyżka
oliwy , łyżeczka
masłaprzyprawinie ziemików
marynujące sie
kurczęgotowa mieszanka puree
po 5 min w piecuWykonanie:
Kurczaka myjemy , czyścimy , kroimy i przyprawiamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego
oliwą i obkładamy
masłem , odkładamy na chwilę.
Ziemniaki tłuczemy na gładko lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy
przyprawy , posiekany
szczypiorek ,
masło i
mleko wszystko mieszamy. Jeśli
ziemniaki sa wyjątkowo suche dodajemy więcej
mleka żeby osiągnęły dość kremową konsystencje. Bierzemy woreczek wycinamy z nim ok 2cm otwór na
rogu , wkładamy tam
purre i na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe poduszeczki możemy je posypać odrobiną
słodkiej papryki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C
ziemniaki wkładamy na górę a
kurczaka na dół, pieczemy 20-25min ,
mięso mieszamy co 5min aby równomiernie się zarumieniło.Po 15 minutach roztopionym tłuszczem z
kurczaka smarujemy poduszeczki dizęki temu zrobią się bardziej rumiane i nabiora ciekawego smaku. Do tego dodajemy
sałatkę ja użyłam 1
sałaty masłowej , 2
pomidory , 2
ogórki gruntowe , 2
rzodkiewki nie dodaję żadnego dresingu.Smacznego!
Ps: to już setny wpis na moim blogu :) Bardzo się cieszę i dziękuję za odwiedzanie i komentowanie!:D