Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Zachęcona konkursem na durszlaku, postanowiłam również wypróbować Papirus
Winiary. I jaka jest moja recenzja? To jest po prostu świetny wynalazek!
Mięsko po upieczeniu jest soczyste i smaczne,
przyprawy dają mu dużo smaku, mój papirus był
czosnkowo-
ziołowy, ale z pewnością spróbuje też pozostałych.Zastanawiałam się na co mam ochotę. Wahałam się
między tortillą a pizza i znalazłam złoty środek, CALZONE!Zwijane, lekkie i kukurydziane, bo właśnie na taką strukturę ciasta miałam ochotę, całość mnie zachwyciła, a
drożdżowe ciasto kukurydziane z pewnością nieraz zagości na naszym
stole.
Składniki na 3 Pizze Calzoneciasto:110 g
mąki kukurydzianej110 g
mąki pełnoziarnistej typ 1850( pszennej)110 g
mąki tortowej 5501 szklanka
wody25 g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżka
oleju1 łyżeczka
cukrumożna też użyć zwykłego ciasta: stądnadzienie:1 spora
pierś z kurczaka ok 350 gpapirus
WINIARY czosnkowo –
ziołowy ( 2 szt. w op. są 4, jutro przepis na pozostałe 2 płaty)1 łyżka mieszanki włoskiej moja stąd1 łyżka
przyprawy do pizzy jw.1/2 puszki
kukurydzyduża
paprykakoncentrat pomidorowy- ilość wg gustu
ser – ilość wg gustuPrzygotowanie:ciasto:Z
drożdży, 1/2 ilości podgrzanej do 40-50 stopni
wody,
cukru i 2 łyżek
mąki tortowej robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok10 – 15 minut, zależy od ciepła pomieszczenia).Dodajemy pozostałe składniki bez
oleju , mieszamy, gdy ciasto połączy się w jednorodną masę wtedy go wlewamy. Ciekawą opcją będzie dodanie do ciasta ulubionych
ziół, np. łyżeczki
bazylii i
przyprawy do pizzy, ja tym razem nie
dawałam. Ciasto wyrabiamy ok 5-10 minut i odstawiamy na ok 1 h w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.Nadzienie:
Kurczaka myjemy, tniemy na pół i rozbijamy, nie przyprawiamy, papirus zawiera gotową
mieszankę przypraw, pakujemy w papirusy i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu( i to lubię : ). Studzimy i tniemy na paski grubości 1 cm.Ciasto po wyrośnięciu ponownie tym razem lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i wałkujemy, obsypując
mąką, każdą część do średnicy ok 25 -30 cmCałość smarujemy koncentratem, pamiętając o zostawieniu brzegów bez dodatków, aby dobrze skleić pieroga, posypujemy
przyprawą do pizzy i mieszanką włoską,Na jednej połowie układamy pociętego
kurczaka, pokrojoną
paprykę i
kukurydzę, a na nie
sera wg uznania, tyle ile lubimy.Sklejamy „pierogi” i ostrożnie układamy na blasze wysypanej
mąką lub z papierem do pieczenia ( polecam jest wtedy mniej sprzątania, mi akurat brakło, najlepsze jest połączenie papieru posypanego
mąką, ba najlepszy byłby kamień do pizzy, ale jeszcze nie posiadam, jeśli macie to zachęcam).Przed pieczenie radzę, ponacinać w kilku miejscach widelcem, aby para miała gdzie ujść.Wkładamy do gorącego pieca. Pieczemy do złotości, w temp. niższej niż dla tradycyjnej pizzy, ok 180 stopni, dłużej czyli ok 20 – 22/3 minut. Przed pieczeniem wierzchy calzone można zmoczyć
wodą i obsypać
ziołami ja tak zrobiłam, następnym razem użyję
czarnuszki.Podajemy np z
sosem czosnkowym.PYSZNOŚCI!!A teraz krok po kroku
tak wygląda sam papirus, ciekawe prawda ? : )
tak wygląda po upieczeniunawet widać jak paruje!
ułożone calzone, już z dodatkami
i na blaszce
oraz po upieczeniu
i z Moją zacną rączką : )Ps. Takie calzone zrobię jeszcze nie raz,na pewno też nie rozstanę się z papirusem, następnym razem zrobię je z
pieczarkami i
mozarellą, ot co takie mam marzeniei z większą ilością
ziół, o tak!Zachęcam do wypróbowania przepisu, tylko uwaga, bo to jedna z tych rzeczy które się je, nawet jak brzuch odmawia już posłuszeństwa : )Przepis bierze udział w konkursie
Winiary, jest też w całości mojego autorstwaPowiązane notki:Pizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczkiRozgrzewająca jesienna zupa z dyni Konkurs
WiniaryOryginalna PIZZA neapolitańska