Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Obudziłam się o 7 rano, a właściwie zostałam obudzona i
doszłam do wniosku, że zjadłabym swój ulubiony
chleb. Oto on. Wyczytałam kiedyś, że podobny
chleb jest popularny w Irlandii, ciemny,
sodowy,uwielbiam zapach
sodowego pieczywa, stąd też moja propozycja dla was, spróbujcie, zachęcam tym bardziej, że przepis jest banalny, a po ok 1 godz możemy się cieszyć smakiem domowego
pieczywa.
Chleb ten jest także wielką porcją zdrowia. Pełnoziarnista
mąka,
płatki owsiane,
otręby i ziarna są źródłem wartościowego
białka, węglowodanów złożonych, witamin, zdrowych tłuszczy a przede wszystkim błonnika, który zapewnia długie uczucie sytości . Jeśli to was nie przekonuje to po prostu do spróbujcie!
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej 1850 ( można dać zwykłej jeśli nie macie)1 szklanka
płatków owsianych1/2 szklanki
otrąb pszennych ( 48% błonnika ! )1 szklanka
wody2
kubki po 400 ml
kefiru naturalnego1/2 szklanki ziaren : siemienia i
słonecznika2 łyżeczki
sody1,5 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Sypkie składniki wraz z ziarnami (1 /4 odkładamy) i mieszamy.Dodajemy
kefiry i
wodę. Mieszamy.Wlewamy do formy wysmarowanej
olejem wysypanej
mąką z
otrębami.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto powinno chwilę odstać, akurat tyle ile będzie się nagrzewał piec, czyli ok 10 minut.Ciasto namoczyć z wierzchu
wodą i posypać resztą ziaren.Wkładamy do gorącego pieca i pieczemy ok 45 minut, do suchego patyczka, po 40 minutach można sprawdzić.Zostawiamy na chwilę( 5-10 minut ) w piecu po czym otwieramy drzwiczki, lekko przestudzamy i możemy się cieszyć domowym
pieczywem.Jeśli chcemy bułeczki można je upiec w formie do muffinek, ciasto rośnie więc napełniamy je do 3/4 wysokości foremek.Możemy upiec je też z ulubionymi
ziołami, czasem tak robię, na pewno o tym napiszę!A teraz pyszne zdjęcia.1. Surowe
i po upieczeniu :
Ja
jadłam chleb z
serkiem śliwkowym,
masłem i jeszcze gorącym
musem jabłkowym , sąsiad wczoraj przyniósł mi ogrodowe
jabłka, późne papierówki, bardzo pysznemus robiętakSmacznego!Powiązane notki:
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie