ßßß Cookit - przepis na Szybki, zdrowy i pyszny ” irlandzki” chleb sodowy

Szybki, zdrowy i pyszny ” irlandzki” chleb sodowy

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Obudziłam się o 7 rano, a właściwie zostałam obudzona i doszłam do wniosku, że zjadłabym swój ulubiony chleb. Oto on. Wyczytałam kiedyś, że podobny chleb jest popularny w Irlandii, ciemny, sodowy,uwielbiam zapach sodowego pieczywa, stąd też moja propozycja dla was, spróbujcie, zachęcam tym bardziej, że przepis jest banalny, a po ok 1 godz możemy się cieszyć smakiem domowego pieczywa.
Chleb ten jest także wielką porcją zdrowia. Pełnoziarnista mąka, płatki owsiane, otręby i ziarna są źródłem wartościowego białka, węglowodanów złożonych, witamin, zdrowych tłuszczy a przede wszystkim błonnika, który zapewnia długie uczucie sytości . Jeśli to was nie przekonuje to po prostu do spróbujcie!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej 1850 ( można dać zwykłej jeśli nie macie)
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki otrąb pszennych ( 48% błonnika ! )
1 szklanka wody
2 kubki po 400 ml kefiru naturalnego
1/2 szklanki ziaren : siemienia i słonecznika
2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Sypkie składniki wraz z ziarnami (1 /4 odkładamy) i mieszamy.
Dodajemy kefiry i wodę. Mieszamy.
Wlewamy do formy wysmarowanej olejem wysypanej mąką z otrębami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto powinno chwilę odstać, akurat tyle ile będzie się nagrzewał piec, czyli ok 10 minut.
Ciasto namoczyć z wierzchu wodą i posypać resztą ziaren.
Wkładamy do gorącego pieca i pieczemy ok 45 minut, do suchego patyczka, po 40 minutach można sprawdzić.
Zostawiamy na chwilę( 5-10 minut ) w piecu po czym otwieramy drzwiczki, lekko przestudzamy i możemy się cieszyć domowym pieczywem.
Jeśli chcemy bułeczki można je upiec w formie do muffinek, ciasto rośnie więc napełniamy je do 3/4 wysokości foremek.
Możemy upiec je też z ulubionymi ziołami, czasem tak robię, na pewno o tym napiszę!
A teraz pyszne zdjęcia.
1. Surowe
i po upieczeniu :
Ja jadłam chleb z serkiem śliwkowym, masłem i jeszcze gorącym musem jabłkowym , sąsiad wczoraj przyniósł mi ogrodowe jabłka, późne papierówki, bardzo pyszne
mus robię
tak
Smacznego!
Powiązane notki:
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/28/szybki-zdrowy-i-pyszny-irlandzki-chleb-sodowy