Wykonanie
Życzliwa koleżanka podzieliła się ze mna przepisem na
chleb ziarnisty. I chociaż mam cały skoroszyt wydrukowanych przepisów
chlebowych pokazywanych w ramach Weekendowej Piekarni, które napewno sukcesywnie
będę realizować, to jednak najpierw zabrałam się za ten oto chlebek. Tak naprawdę to składa się on z samych ziaren i to mi się bardzo spodobało. Przepis jest bardzo chaotyczny i nieścisły w porównaniu z tymi, które miałam okazję oglądać w WP. Dołożyć do tego mój brak doświadczenia w tej dziedzinie i można się zdziwić, że się wogóle za niego zabrałam. Ale warto było bo
chleb bardzo mi smakował. Dlatego polecam:)
Składniki:1/2 kg
mąki żytniej1/2 kg
mąki pszennej3 łyżeczki
soli3/4 szklanki
otrębów pszennych3/4 szklanki
płatków owsianych3/4 szklanki
siemienia lnianego1/2 szklanki
słonecznika1/2 szklanki dyni3 łyżki
kminku1 litr przegotowanej
wodyszklanka zakwasuZakwas rozrobić z
wodą. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do 2 blaszek wysmarowanych
masłem. Piec po 12 godzinach w temperaturze 180 - 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Ja zrobiłam z połowy porcji i uformowałam okrągły bochenek.Smacznego:)