ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
2 łyżki siemienia
2-3 garście słonecznika
2-3 garście pestek dyni
2-3 łyżki otrąb pszennych
5 łyżeczek soli
zakwas
5 szklanek wody ciepłej (letniej)
Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek ciasta na kolejny zakwas (wstawić do lodówki). Nasmarować 3 keksówki smalcem, nałożyć ciasto do połowy foremek, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
piec w temp 170 st ok 50 min, termoobieg.
Zakwas przez tydzień przechowywać w lodówce w pojemniczku.
Zakwas na ten chlebek córka dostała od koleżanki. Chlebek jest pyszny i zostanie u nas na długo, dziękujemy :)
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/09/chleb-na-zakwasie.html