Wykonanie
Obiecany przepis na mój pierwszy
chleb na zakwasie. Nie ukrywam, że było trochę trudno, ale dzięki radom mamy
chleb udał się znakomicie.
Składniki:Wieczorem przygotowujemy:- 1 szklanka
wody,- 3 łyżki zakwasu,- 1,5 szklanki
mąki żytniej.Całość mieszamy, przykrywamy ręcznikiem płóciennym i folią oraz odstawiamy na noc.Rano dodajemy:- 2 szklanki letniej
wody,- 1 łyżeczka
soli,- 3 - 3,5 szklanki
mąki pszennej,- 1 szklanka
mąki żytniej,- garść
otrąb pszennych,- garść
siemienia lnianego.Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami. Ciasto nie może być za ścisłe ani za luźne. Właśnie tutaj miałem trochę problemu z właściwą konsystencją. Należy wtedy dolać trochę więcej
wody lub
mąki pszennej. Ciasto odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia przy czym należy je krótko wyrabiać ręcznie co pół godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki, wierzch wygładzić ręką zwilżoną w wodzie i posypać
otrębami. Ponownie odstawić na około godzinę i piec w lekko nagrzanym piekarniku. Szybkość rośnięcia ciasta zależy od mocy zakwasu.