ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Obiecany przepis na mój pierwszy chleb na zakwasie. Nie ukrywam, że było trochę trudno, ale dzięki radom mamy chleb udał się znakomicie.
Składniki:
Wieczorem przygotowujemy:
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżki zakwasu,
- 1,5 szklanki mąki żytniej.
Całość mieszamy, przykrywamy ręcznikiem płóciennym i folią oraz odstawiamy na noc.
Rano dodajemy:
- 2 szklanki letniej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki żytniej,
- garść otrąb pszennych,
- garść siemienia lnianego.
Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami. Ciasto nie może być za ścisłe ani za luźne. Właśnie tutaj miałem trochę problemu z właściwą konsystencją. Należy wtedy dolać trochę więcej wody lub mąki pszennej. Ciasto odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia przy czym należy je krótko wyrabiać ręcznie co pół godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki, wierzch wygładzić ręką zwilżoną w wodzie i posypać otrębami. Ponownie odstawić na około godzinę i piec w lekko nagrzanym piekarniku. Szybkość rośnięcia ciasta zależy od mocy zakwasu.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/09/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html