ßßß Cookit - przepis na CHLEB MIESZANY (NA ZAKWASIE)

CHLEB MIESZANY (NA ZAKWASIE)

nazwa

Wykonanie

9 lutego 2014
Mój ulubiony chleb. Mam nadzieję, że dorówna temu, który robiła moja mama.
CHLEB MIESZANY (NA ZAKWASIE)
Składniki (2 keksówki):
1 szklanka mąki żytniej
1 kg mąki pszennej (ja zastąpiłam pełnoziarnistą z Lubelli)
3/4 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki pestek dyni
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki otrąb pszennych
3 łyżeczki soli
4 szklanki letniej wody
5 łyżek zakwasu żytniego
Przygotowujemy zaczyn.
W garnku z pokrywką łączymy ze sobą zakwas, mąkę żytnią oraz 1 szklankę letniej wody. Przykrywamy naczynie pokrywką i trzymamy w ciepłym miejscu przez 8 godzin.
Zarabiamy ciasto na chleb.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, siemię lniane, otręby, płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, 3 łyżeczki soli oraz pozostałą wodę. Dodajemy zaczyn. Całość mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy na 2 godziny pod ściereczką do wyrośnięcia
Dwie blaszki keksówki natłuszczamy olejem. Przekładamy ciasto do blaszek i pozostawić na kolejne 2 godziny, żeby się napuszyło.
Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Wstawiamy ciasto. Po około 15 minutach podnosimy temperaturę do 200*C. Łączny czas pieczenia - 1 godzina. Po godzinie chleb wyciągamy z blaszek i dopiekamy z drugiej strony około 10 minut. Chleby studzimy na kratce.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/chleb-mieszany-na-zakwasie.html