Wykonanie
9 lutego 2014
Mój ulubiony
chleb. Mam nadzieję, że dorówna temu, który robiła moja mama.
CHLEB MIESZANY (NA ZAKWASIE)Składniki (2 keksówki):1 szklanka
mąki żytniej1 kg
mąki pszennej (ja zastąpiłam pełnoziarnistą z Lubelli)3/4 szklanki
siemienia lnianego2 łyżki
słonecznika łuskanego2 łyżki pestek dyni1 szklanka
płatków owsianych3/4 szklanki
otrąb pszennych3 łyżeczki
soli4 szklanki letniej
wody5 łyżek zakwasu żytniegoPrzygotowujemy zaczyn.W garnku z pokrywką łączymy ze sobą zakwas,
mąkę żytnią oraz 1 szklankę letniej
wody. Przykrywamy naczynie pokrywką i trzymamy w ciepłym miejscu przez 8 godzin.Zarabiamy ciasto na
chleb.W dużej misce mieszamy ze sobą
mąkę pszenną,
siemię lniane,
otręby,
płatki owsiane,
słonecznik,
pestki dyni, 3 łyżeczki
soli oraz pozostałą
wodę. Dodajemy zaczyn. Całość mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy na 2 godziny pod ściereczką do wyrośnięciaDwie blaszki keksówki natłuszczamy
olejem. Przekładamy ciasto do blaszek i pozostawić na kolejne 2 godziny, żeby się napuszyło.Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Wstawiamy ciasto. Po około 15 minutach podnosimy temperaturę do 200*C. Łączny czas pieczenia - 1 godzina. Po godzinie
chleb wyciągamy z blaszek i dopiekamy z drugiej strony około 10 minut.
Chleby studzimy na kratce.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.