Wykonanie
Chlebek z mnóstwem ziaren w środku. Bardzo sycący, delikatnie mokry. Dodatki w
chlebie można wedle uznania zastąpić innymi w takiej samej ilości.
Składniki:- 3/4 szklanki
siemienia lnianego- 3/4 szklanki pestek dyni- 3/4 szklanki
słonecznika- 1 szklanka
otrąb pszennych- 1 szklanka
płatków owsianych- 1 kg
mąki pszennej- 2 szklanki
maki żytniej (może być żurkowa)- 3 płaskie łyżeczki
soli- 0 , 4-0 , 5 litra zakwasu żytniego- 5 szklanek letniej
wodyWykonanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrabiać drewnianą łyżką lub mikserem z końcówkami do mieszania ciasta (ja wybrałam druga opcję, gdyż ciasto jest na tyle gęste, że łyżką ciężko szło). Odłożyć około 0,3 L ciasta do słoika na zakwas na kolejny chlebek. Przełożyć ciasto do foremek zapełniając je kawałek za połowę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta zwilżyć
wodą. Piec 1h 20 min. w temperaturze 180 stopni.