ßßß Cookit - przepis na Chleb o wielu wnętrzach

Chleb o wielu wnętrzach

nazwa

Wykonanie

1kg mąki pszennej
1i1/2 łyżki soli
10 dag drożdży
2łyżki cukru
1l letniej wody
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka otrąb pszennych
2 i 1/2szklanki płatków owsianych górskich.
Chleb o wielu wnętrzach - sposób przygotowania: Wypróbowałam ten przepis na wiele różnych sposobów, zamieniając wymienione nasiona czy płatki na inne. To samo dotyczy mąki. Zamiast 1 kg pszennej biorę pół, a drugie pół to np: żytnia, razowa, kukurydziana, orkiszowa lub ich mix. Można również dodawać orzechy (zmielone lub podrobione), suszone śliwki, rodzynki, żurawinę (również podrobione),zioła.
Mąkę (wszystkie rodzaje) wymieszać z ziarnami i płatkami w dużej misie. W małej misce rozpuścić drożdże w 1 litrze letniej wody, zostawić na 10 minut. Następnie rozpuszczone drożdże wlać do misy z mąką, ziarnami, płatkami. Dokładnie wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na 1/2 do 1 godz. Następnie włożyć ciasto do 2 dłuższych keksówek, wysmarowanych margaryną. Ponownie zostawić do wyrośnięcia (do 1 godz.). Foremki wsadzić do zimnego piekarnika na 1 godzinę. Temperatura początkowa 200 stopni, po pół godzinie przestawić na 180 stopni. Chleb w zależności od użytej mąki będzie mniej lub bardziej gliniasty czy "sypki", co jest naturalne. Smacznego zdrowego
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17945200/chleb o wielu wnetrzach/p