ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej (mieszam zwykłą i pełnoziarnistą mniej więcej w proporcji 2:1)14 g drożdży suchych (dwie saszetki)dwie łyżeczki cukrudwie płaskie łyżeczki soli4 łyżki płatków owsianych400 ml ciepłej wodykilka łyżek ziaren (u mnie najczęściej słonecznik i siemie lniane)odrobina tłuszczu i bułki tartejPrzygotowanie:W ciepłej wodzie rozpuść cukier, dodaj drożdże, rozmieszaj i odstaw na kilka minut. W misce wymieszaj mąkę, sól, płatki owsiane oraz ziarna, a następnie dodaj drożdżowy zaczyn. Wymieszaj całość łyżką, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Przykryj miskę i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Podłużną formę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia, a krótsze boki posmar odrobiną oleju i posyp bułką tartą, aby chleb nie przywarł (i żeby łatwiej dał się wyjąć z formy jeszcze ciepły!). Chlebowe ciasto przełóż do tak przygotowanej formy i odstaw na kilka minut do podrośnięcia. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj wierzch chleba cieniutką warstwą wody i posyp ziarnami albo płatkami owsianymi. Piecz w temperaturze 200'C przez około godzinę. Po lekkim przestudzeniu delikatnie wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.Przepis podpatrzony na blogu zajadam.pl
