Z cyklu domowe pieczywo - tym razem chlebek z płatków owsianych, otrąb i mąki pszennej i pełnoziarnistej- na bazie maślanki i drożdży. Składniki: 20 dag płatków owsianych 15 dag mąki pszennej 10 dag otrąb pszennych 5 dag mąki pełnoziarnistej ½ szklanki ciepłej wody 250 ml kefiru lub maślanki 1 łyżeczka cukru 2 dag drożdży sól do smaku 1 łyżka kminku olej do formy Wykonanie: Z wody, drożdży, z połowy mąki pszennej zarobić rozczyn. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto. Następnie przełożyć do przygotowanej foremki i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut (w czasie pieczenia nie ruszać foremką bo ciasto opadnie).