Z cyklu domowe pieczywo - tym razem chlebek z płatków owsianych, otrąb i mąki pszennej i pełnoziarnistej- na bazie maślanki i drożdży.Składniki:20 dag płatków owsianych15 dag mąki pszennej10 dag otrąb pszennych5 dag mąki pełnoziarnistej½ szklanki ciepłej wody250 ml kefiru lub maślanki1 łyżeczka cukru2 dag drożdżysól do smaku1 łyżka kminkuolej do formyWykonanie:Z wody, drożdży, z połowy mąki pszennej zarobić rozczyn. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto. Następnie przełożyć do przygotowanej foremki i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut(w czasie pieczenia nie ruszać foremką bo ciasto opadnie).