ßßß Cookit - przepis na Masło domowej roboty, maślanka i chleb żytni

Masło domowej roboty, maślanka i chleb żytni

nazwa

Wykonanie

taka kumulacja dzisiaj
Na pomysł wyprodukowania własnego masła wpadłam po upieczeniu pięknego wiejskiego bochna chleba. Okazało się, że to całkiem proste i stosunkowo szybkie rozwiązanie. I jaka satysfakcja! Ponieważ niespodziewanie musiałam na szybko upiec chleb – wykorzystałam to co miałam w spiżarce – czyli mąkę żytnią i przepis na paczce – pyszności: Ale po kolei:
Masło domowej roboty i maślanka jako produkt „uboczny”
Do wykonania masła domowej roboty potrzebujemy śmietany minimum 30%. I w zasadzie to wszystko
Jeśli chcemy wzbogacić smak masła możemy podczas ubijania dodać sól i zioła. U mnie powstała wersja podstawowa. Masło wyszło żółciutkie i pachnące. Wykorzystałam w sumie 600 ml śmietany – powstało z niej masło o wadze nieco powyżej 200 g. I maślanka.
Aby wykonać masło – należy wlać śmietanę do miski i ubijać tak długo, aż swoją konsystencją zacznie przypominać zważoną śmietanę. Potem należy ugnieść rękoma masę i wypłukać co najmniej dwukrotnie w bardzo zimnej wodzie, aby wypłukać pozostałości maślanki.
I w zasadzie tyle
Powstałą maślankę odlewamy i wykorzystujemy wedle uznania.
Chleb (na zdjęciu) żytni
Składniki :
50 g drożdży,
łyżeczka cukru,
250 g ciepłej wody,
300 g mąki żytniej,
200 g mąki pszennej,
łyżka oleju,
łyżeczka soli
Wykonanie :
Do misy miksera włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie uformować bochenek i włożyć do formy wysmarowanej oliwą. Pozostawić na kolejne 20 – 30 minut. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C. przez 20-25 minut.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2418