Wykonanie
taka kumulacja dzisiajNa pomysł wyprodukowania własnego
masła wpadłam po upieczeniu pięknego wiejskiego bochna
chleba. Okazało się, że to całkiem proste i stosunkowo szybkie rozwiązanie. I jaka satysfakcja! Ponieważ niespodziewanie musiałam na szybko upiec
chleb – wykorzystałam to co miałam w spiżarce – czyli
mąkę żytnią i przepis na paczce – pyszności: Ale po kolei:
Masło domowej roboty i
maślanka jako produkt „uboczny”Do wykonania
masła domowej roboty potrzebujemy
śmietany minimum 30%. I w zasadzie to wszystkoJeśli chcemy wzbogacić smak
masła możemy podczas ubijania dodać
sól i
zioła. U mnie powstała wersja podstawowa.
Masło wyszło żółciutkie i pachnące. Wykorzystałam w
sumie 600 ml
śmietany – powstało z niej
masło o wadze nieco powyżej 200 g. I
maślanka.Aby wykonać
masło – należy wlać
śmietanę do miski i ubijać tak długo, aż swoją konsystencją zacznie przypominać zważoną
śmietanę.
Potem należy ugnieść rękoma masę i wypłukać co najmniej dwukrotnie w bardzo zimnej wodzie, aby wypłukać pozostałości
maślanki.I w zasadzie tylePowstałą
maślankę odlewamy i wykorzystujemy wedle uznania.
Chleb (na zdjęciu) żytniSkładniki :50 g
drożdży,łyżeczka
cukru,250 g ciepłej
wody,300 g
mąki żytniej,200 g
mąki pszennej,łyżka
oleju,łyżeczka
soliWykonanie :Do misy miksera włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie uformować bochenek i włożyć do formy wysmarowanej
oliwą. Pozostawić na kolejne 20 – 30 minut. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C. przez 20-25 minut.