ßßß
Dziś weszłam do domu po wizycie na uczelni i miałam ochotę na kilka rzeczy, pancakes( na nie mam ochotę zawsze), kakao, fasolę i coś chrupiącego. Myślę sobie właściwie czemu by ich tu nie połączyć ? Tak oto powstał ten niebanalny przepis, który z pewnością zachwyci odważnych smakoszy, może też przekona tych bardziej nieśmiałych do eksperymentowania w kuchni. Ciasto powstało w wersji bezglutenowej – na płatkach i otrębach owsianych, idealne danie dla osób, które są na diecie, a także dla wegetarian, fasola jest doskonałym źródłem błonnika i białka. A tak poza tym były pyszne, bo o to tutaj chodzi, prawda ? : )Składniki :można sobie przygotować ciasto z tego przepisu i dodać dodatki, jeśli ktoś nie ma bądź nie lubi płatków : kilk lub klik3/4 szklanki płatków owsianych1/4 szklanki otrąb owsianych3/4 łyżeczki sodyszczypta soli1 łyżeczka kakao1 szklanka kwaśnej maślanki/jogurtu/kefirucoś do osłodzenia jak ktoś ma ochotę ( ja nie daję ale o tym później)2 łyżeczki słonecznikajogurt ok 50 ml80 g fasoli czerwonej z puszki3 łyżeczki miodu + do polaniasiemię do dekoracji i marchewka ( opcjonalnie )Składniki sypkie mieszamy i wlewamy maślankę. Odstawiamy na 15 minut, aby płatki namokły i rozmiękły. Placki smażymy na patelni na oleju lub bez jak lubimy, rosną są pulchne jednak nie tak bardzo jak te glutenowe( na mące) dla tych co lubią bardziej puszyste polecam zmienić ciasto na to z mąką i dodać sobie kakao oraz słonecznik.Gdy placki się smażą fasolę odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy miód. Znowu miskujemy. Na gotowe placki, przełożone co 2 odrobiną miodu, wylewamy jogurt i słodką pastę z fasoli, podajemy z tym z czym lubimy, ja lubię marchewkę : ) ale mogą być same lub z jabłkiem czy innymi owocami.Polecam dodatek słonecznika, cudownie chrupieSą pyszne i zaskakujące
Powiązane notki:Pancakes z dwóch szklanekPancakes z bananem i daktylamiPancakes jabłkowe z czekoladą, twarożkiem i daktylami