Dzisiaj zapraszam Was na pyszną zupę z Kujaw – marchwiankę z ziołowymi grzankami. Wypróbujcie ten przepis koniecznie teraz, bo taka zupka przygotowana z młodejmarchewki jest po prostu rewelacyjna. Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki Regionalna kuchnia polska. Kujawy .MARCHWIANKA Z KUJAW Z GRZANKAMI ZIOŁOWYMISkładniki na 4 porcje:50 dag schabu z kością lub kości wieprzowychpęczek młodejwłoszczyzny75 dag młodejmarchewki2 duże młodeziemniaki1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka cukrusól, pieprz+ grzanki ziołowe:kilka kromek chlebaząbek czosnkułyżka natkilubczykułyżka koperkuoraz inne świeże zioła1. Ugotować (ok. 1 godziny) wywar z mięsa i włoszczyzny razem z całą marchewką oraz z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.2. Wywar odcedzić. Zostawić szklankę. W pozostałym wywarze ugotować ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Zajmie to około 20 minut.3. Marchewkę zmiksować ze szklanką wywaru. Mięso pokroić drobno. Dodać wszystko do wywaru z ziemniakami. Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru.4. Podawać z grzankami ziołowymi, które można łatwo przygotować samemu. Pokroić pieczywo w kostkę. Wymieszać z posiekanymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz olejem. Rozłożyć równomiernie na blasze i piec około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski i ostudzić.