Wykonanie
U mnie na bazarku można już kupić
młodą fasolkę. Jest bardzo smaczna i ma jeszcze tę zaletę, że nie trzeba jej moczyć. Sprzedaje ją miła starsza pani odmierzając porcje wysłużonym, metalowym
kubkiem, ale w domu zważyłam - w kubku
mieści się akurat 1/2 kg lekko zielonkawych ziarenek.
składniki:1/2 kg ziaren
młodej,
białej fasoli4
pomidory2 - 3 dość plastry wędzonego podgardlakawałek podsuszanej
cienkiej kiełbasy, ok. 20 cm1
cebula1
marchewka1 szkl. świeżego soku z
marchewki1/2 łyżeczki suszonego
majeranku1/2 łyżeczki suszonego
lubczyku3 - 4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
przyprawy 'suszone
pomidory z
czosnkiem i ziołami'do smaku:
sól,
cukier,
pieprz ziołowynatka pietruszkisposób przygotowania: ziarna
młodej fasolki przepłukałam i zalałam
wodą tak żeby były tylko odrobinę przykryte. Gotowałam na małym ogniu ok. 20 min.. W tym czasie obrałam i pokroiłam drobno
cebulę a
marchewkę starłam na tarce jarzynowej. Plastry podgardla pokroiłam w paseczki i wrzuciłam na mocno rozgrzaną patelnię. Smażyłam je aż mocno się zrumieniły i wytopiły, skwarki przełożyłam na talerzyk. Na tłuszcz wrzuciłam pokrojoną w plasterki
kiełbasę, zrumieniłam. Dodałam
cebulę z
marchewką i smażyłamaż
cebula się zeszkliła - całość przełożyłam do
fasolki. Dodałam suszone
zioła.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w niedużą kostkę, dodałam do
fasoli. Dolałam sok marchwiowy i dusiłam wszystko razem ok. 30 min.. Doprawiłam na koniec
solą, odrobinką
cukru,
pieprzem ziołowym i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Gotowe danie odstawiłam na jakiś czas żeby smaku dobrze się przegryzły a przed podaniem zagrzałam. Podałam posypane posiekaną
natką i podgrzanymi skwarkami.