ßßß Cookit - przepis na Schab z piekarnika z czosnkiem i ziemniakami

Schab z piekarnika z czosnkiem i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

600 g schabu
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta hyzopu
oliwa
majeranek
2 listki laurowe
ziemniaki
Schab oczyścić z błony, naciąć w 3 miejscach wzdłuż na głębokość ok 2 cm, do nacięć włożyć czosnek pokrojony na plasterki. Skropić schab oliwą, obsypać ziołami i przyprawami. Na wierzchu położyć listki laurowe (można je połamać)
Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki przepłukać, i osączyć na sicie. Skropić oliwą i dodać pieprz, sól i majeranek.
Schab ułożyć w brytfance, dookoła obsypać ziemniakami, Przykryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 min , temp 180 st . Po tym czasie zdjąć folię i podpiec mięso i ziemniaki, ok 20 min. (termoobieg)
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/11/schab-z-piekarnika-z-czosnkiem-i.html