Wykonanie
600 g
schabu2-3 ząbki
czosnkusólpieprzpieprz ziołowyszczypta hyzopu
oliwamajeranek2
listki lauroweziemniakiSchab oczyścić z błony, naciąć w 3 miejscach wzdłuż na głębokość ok 2 cm, do nacięć włożyć
czosnek pokrojony na plasterki. Skropić
schab oliwą, obsypać
ziołami i
przyprawami. Na wierzchu położyć
listki laurowe (można je połamać)
Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki przepłukać, i osączyć na sicie. Skropić
oliwą i dodać
pieprz,
sól i
majeranek.
Schab ułożyć w brytfance, dookoła obsypać
ziemniakami, Przykryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 min , temp 180 st . Po tym czasie zdjąć folię i podpiec
mięso i
ziemniaki, ok 20 min. (termoobieg)