ßßß Cookit - przepis na SCHAB W LIŚCIACH LAUROWYCH

SCHAB W LIŚCIACH LAUROWYCH

nazwa

Wykonanie

Sposobów na pieczenie schabu jest bardzo wiele.
Dzisiaj chciałabym Wam podsunąć jeszcze jeden. Podpowiedziała mi go Autorka bloga Kuchnia Literacka. (Aniu, bardzo dziękuję!)
Schab przygotowany w ten sposób jest wilgotny i ma wyjątkowo (jak na tego typu pieczeń) intensywny smak.
Bezcenne jest także to, że „robi się sam”, a jego skład nie jest dla nas zagadką ;)
Gorąco polecam :)
Składniki:
1-1,5 kg schabu środkowego
sól
1/2 łyżeczki suszonego/granulowanego czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka oliwy
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
około 1 czubatej łyżki rozdrobnionych liści laurowych
1/2-1 łyżeczki chilli
Wykonanie:
Uwaga: Autorka oryginalnego przepisu podkreśla, że bardzo ważne jest, aby nacierać mięso przyprawami w podanej poniżej kolejności.
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć kolejno: solą, suszonym/granulowanym czosnkiem, sokiem z cytryny, majerankiem, oliwą, świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, a na koniec chilli.
Tak przygotowane mięso zawinąć bardzo szczelnie w folię aluminiową (2-3 warstwy) i włożyć do lodówki na nie mniej niż 24 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 190 C, umieścić zafoliowane mięso w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełnić gorącą wodą, tak aby zakrywała ona pieczeń do 1/3 jej wysokości. Piec około 1 godziny. Wyjąć i pozostawić w folii do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/02/21/schab-w-lisciach-laurowych