Wykonanie
Nie wiem czy pamiętacie moje noworoczne
plany blogowe? Miało być więcej kuchni polskie. I ten wpis przedstawia właśnie regionalne danie kuchni Kujaw. Roladki przygotowała także Mirabelka . Korzystałyśmy z tego samego przepisu z książki Regionalna kuchnia polska. Kujawy. Wydawnictwo O-press. Przepis jest nieco skomplikowany, ale nie ma tam nic z czym przeciętny zjadacz
chleba sobie nie poradzi. W komentarzu do przepisu jest podkreślone, że jest to danie odświętne, dość pracochłonne, ale warto je zrobić, gdyż „oryginalny smak nadzienia podkreśla smak
mięsa z drobiu”. Zgadzam się z tym stwierdzeniem w pełni i polecam Wam te roladki jako danie na specjalne okazje. Nie sądziłam, że nadzienie ze szczawiu może być takie dobre. Zrobiłam jedynie małe odstępstwa w ilości produktów.
Składniki na 4 porcje:2
piersi z kurczaka o łącznej wadze ok. 800 g2 ząbki
czosnkusól,
pieprznadzienie:15 dag szczawiu5 dag tłustego
twarogu1
żółtko2 łyżki posiekanych pestek dyni1/2 łyżeczki
suszonego estragonu4 łyżki
mąki do obtoczenia roladek4 łyżki
oleju do smażenia1 szklanka
bulionu1/4 szklanki
wina białego wytrawnego2 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
mąkisól,
pieprz1.
Piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, lekko rozbić tłuczkiem do
mięsa. Natrzeć
czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
solą oraz
pieprzem i odstawić na 30 minut.2.
Szczaw opłukać, oderwać grubsze ogonki i wyrzucić. Oczyszczony
szczaw zblanszować (wrzucić do gotującej się
wody i gotować minutę), odcedzić, przelać zimną
wodą, znów odcedzić, zostawić na sicie do odsączenia, posiekać.3. Przygotować farsz.
Twaróg rozetrzeć w głębokim talerzu z
żółtkiem, posiekanymi
pestkami dyni,
estragonem,
solą i
pieprzem oraz posiekanym
szczawiem.4. Płaty
kurczaka rozłożyć na desce, posmarować z jednej strony przygotowanym farszem, zwinął w rulony i spiąć wykałaczkami (lub związać sznurkiem). Obtoczyć w
mące i smażyć z każdej strony na rozgrzanym
oleju na złocisto.5. W garnku/rondlu zagotować
bulion, przełożyć do niego roladki, podlać
winem i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ja gotowałam bez przykrycia, aby
wino nieco odparowało. W połowie gotowania przekręciłam roladki na drugą stronę szczypcami.6. Gdy
mięso jest już gotowe, zrobić sos. Zaprawić
bulion z
winem śmietaną rozmieszaną z
mąką. Trzeba robić to stopniowo, aby
śmietana się nie zważyła. Najlepiej jest wyjąć roladki z garnka na czas robienia sosu. Sos mocno pogrzać, ale nie zagotowywać już.7. Roladki podawać z sosem oraz
ziemniakami. Ja podałam je z mizerią i wszystko świetnie do siebie pasowało.